nl en
๎Œ”

Tropisch / Kusumboom (Schleichera oleosa)

Kusumboom (Schleichera oleosa) Kusumboom (Schleichera oleosa) Kusumboom (Schleichera oleosa)
Kusumboom (Schleichera oleosa) Kusumboom (Schleichera oleosa) Kusumboom (Schleichera oleosa)
Kusumboom (Schleichera oleosa)
0 Review | Review toevoegen
De zaden van deze boom bevatten veel olie en dit staat bekend als kusumolie.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

โ‚ฌย 4,00
per 5 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Sapindaceae
Latijnse naam: Schleichera oleosa
Nederlandse naam: Kusumboom
Herkomst: Zuidoost-Azië

De zaden van deze boom bevatten veel olie en dit staat bekend als kusumolie. Het wordt veel gebruikt voor haarverzorging, maar ook als brandstof voor verlichting en er wordt in Azië ook mee gekookt. De zaden groeien elk in een vrucht van 3 cm groot en het vruchtvlees heeft een aangename lichtzure smaak. Het is in de tropen een grote boom die een hoogte van ongeveer 30 meter bereikt. De soort komt vooral voor in drogere, open gebieden in India, Sri Lanka, Thailand en Indonesië. Daar valt de boom op door de rode kleur van de jonge bladeren, waarbij de boom na een rustperiode zelfs volledig rood kan kleuren. Ook het hout heeft een roodbruine kleur en is zeer duurzaam. De bast kent medicinale toepassingen, waaronder tegen malaria en huidproblemen. 

De soort kan worden gehouden als kamerplant, waarbij dus vooral het jonge, rode blad mooi is om te zien. De bladeren worden ook relatief groot en hebben een ovale vorm. De plant doet het goed op een zonnige tot halfzonnige standplaats en in een goed doorlatende grond met regelmatig water. 

De Schleichera oleosa is de enige soort van het geslacht en behoort tot de zeepboomfamilie. 

Zaaibeschrijving: Zaden enkele uren laten weken in water en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond. Grond constant licht vochtig houden en laten kiemen bij 25-30grC. Kieming meestal na enkele weken, maar kan volgen zolang de zaden hard zijn.     

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 5 graden Celsius
 

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.