nl en
๎Œ”

Tropisch / Mahonie (Swietenia mahagoni)

Mahonie (Swietenia mahagoni) Mahonie (Swietenia mahagoni) Mahonie (Swietenia mahagoni) Mahonie (Swietenia mahagoni) Mahonie (Swietenia mahagoni)
Mahonie (Swietenia mahagoni) Mahonie (Swietenia mahagoni) Mahonie (Swietenia mahagoni) Mahonie (Swietenia mahagoni) Mahonie (Swietenia mahagoni)
Mahonie (Swietenia mahagoni)
1 Review | Review toevoegen
Het hout van de mahonie is zeer sterk en heeft een mooie, donkerbruine kleur.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

โ‚ฌย 4,00
per 3 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Meliaceae
Latijnse naam: Swietenia mahagoni
Nederlandse naam: Mahonie
Herkomst: Caraïben

Het hout van de mahonie is zeer sterk en heeft een mooie, donkerbruine kleur. Het wordt al sinds de 16e eeuw op grotere schaal door de mens gebruikt. Eerst bij de inrichting van kerken en voor reparaties van schepen. Later vooral voor het maken van meubels en muziekinstrumenten. Tegenwoordig is het schaars en wordt het vaak vervangen door houtsoorten van bomen met een snellere groei. De mahonieboom wordt nog op plantages in bijvoorbeeld India gekweekt, maar is in de natuur helaas erg zeldzaam geworden en wordt daar zelfs bedreigd met uitsterven. De meeste grote bomen zijn gekapt, omdat het hout veel geld oplevert. 

In de tropen kan de mahonie een hoogte van zo’n 30 meter bedragen, maar bij ons kan de soort gehouden worden als kamerplant en blijft daarbij klein. Vooral het glanzende, samengestelde blad valt op en het is bijzonder om de grote, gevleugelde zaden te zaaien. Jonge planten moeten nog worden beschermd tegen direct zonlicht, maar oudere planten kunnen in de zon staan. Zorg daarnaast voor een constant vochtige grond. 

Zaaibeschrijving: De vleugel van het zaad moet worden afgebroken voor de kieming. Daarna kunnen de zaden enkele uren worden geweekt in water en vervolgens gezaaid in zaai- en stekgrond bij 25-35grC. Grond constant licht vochtig houden. 

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 12 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen
Alberto Zotti - 12-09-2023 22:47

I peeled the seeds and placed them in a plastic box, wrapped in moist paper. I was able to germinate one seed out of three (I wasl almost able to germinate a second one) which is a good rate to me. As soos as the root started growing I put it on soil. So far the tree is doing good.