nl en

Tropisch / Olifantenyam (Amorphophallus paeoniifolius)

Olifantenyam (Amorphophallus paeoniifolius) Olifantenyam (Amorphophallus paeoniifolius) Olifantenyam (Amorphophallus paeoniifolius) Olifantenyam (Amorphophallus paeoniifolius)
Olifantenyam (Amorphophallus paeoniifolius) Olifantenyam (Amorphophallus paeoniifolius) Olifantenyam (Amorphophallus paeoniifolius) Olifantenyam (Amorphophallus paeoniifolius)
Olifantenyam (Amorphophallus paeoniifolius)
3 Reviews | Review toevoegen
Overweldigend mooie bloem die lijkt op de beroemde reuzenaronskelk in botanische tuinen, maar gemakkelijker kan worden opgekweekt.
€ 6,00
per 5 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
Deze Amorphophallus-soort behoort tot de meest bijzondere planten. De prachtige bloemen, de typische groei van het blad en de niet heel ingewikkelde verzorging maken deze plant een aanrader voor elke plantenliefhebber. Deze soort is het kleine broertje van de Amorphophallus titanum, de stinkbloem die altijd veel in het nieuws is en bekend staat als de grootste bloem ter wereld. Voor de grote broer is een grote tropische kas al snel noodzakelijk, maar deze soort kan 'gewoon' in huis gekweekt worden. Het enige nadeel is de geur die de plant verspreid bij de bloei, want deze kan (hoogstens 1-2 dagen) in huis wel eens vervelend zijn. Maar goed, dan zet u de plant even op een andere plek, want de bloei is wel overweldigend mooi. De plant groeit als een bolgewas en sterft na een opbloei weer af. De eerste jaren zal er telkens een blad verschijnen, steeds groter, en op een gegeven moment is het tijd voor de bloei. De knollen kunnen overigens een gewicht bereiken van soms meer dan 10 kg. 

Zaaibeschrijving: Zaden zaaien in zaai- en stekgrond op een warme plaats binnenshuis. De plant groeit als een knolgewas en sterft iedere winter af, waarbij alleen het knolletje overblijft. Bewaar de knollen tijdens de winter in een koele droge omgeving. 

Familie: Araceae
Latijnse naam: Amorphophallus paeoniifolius
Nederlandse naam: Olifantenyam / Penisbloem
Oorsprong soort: Tropisch Azië

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Minimumtemperatuur: 15 graden Celsius

Foto 2: Via Flickr: Removebeforeflight

Sorteren op:

Review toevoegen
Rayan - 30-03-2021 17:25

Er zaten twee keer zoveel zaden in het zakje als vermeld. Echter bleken de zaden erg gevoelig voor vraat door larven van rouwmugjes. Uiteindelijk, 44 dagen na het zaaien, was er één plantje opgekomen. Deze vormde in eerste instantie drie bladeren die naast elkaar groeiden. Uiteindelijk stierven deze, zo'n 9 maanden na het opkomen, af en vormde zich een enkel groot blad. Na een jaar heeft er nog geen rustperiode plaatsgevonden, de normale cyclus zal met het vormen van dit enkele blad nu begonnen zijn.

Ash - 13-01-2020 02:56

It's was very easy to germanate. I forgot about it and it germanated in a pot left outside in Ireland. By the it was a seedling it was winter and it died. I was disappointed but it was my fault I left it get too cold about 5 degrees. I think you need to keep it alive for the first winter so it can get big enough to grow the yam.

Paul - 14-11-2018 14:15

De zaden die ik besteld had wilden maar niet kiemen. Toen ik Onszaden vroeg wat ik fout deed, bleek dat de zaden waarschijnlijk niet vers genoeg waren en kreeg ik nieuwe! Nu maar hopen dat het nu goed gaat.