Top

Bijzondere zaden met een verhaal

Onszaden is een winkel in Wageningen met een groeiende collectie bijzondere zaden. De zaden kunnen online worden besteld, maar ook in de winkel worden gekocht. In de winkel zijn naast zaden ook planten en toebehoren verkrijgbaar. De zaden komen van over de hele wereld en worden daar verzameld door lokale verzamelaars en kwekers. 

Start
In 2007 is Sander als biologiestudent gestart met het verkopen van bijzondere zaden. Eerst uit eigen verzameling, maar al snel aan de hand van allerlei contacten over de wereld met mensen die deze zaden konden verzamelen. Met Onszaden wilde Sander de verhalen vertellen van bijzondere planten en daarbij laten zien hoe interessant en leuk het is om deze planten zelf op te kweken. En dit ging al vanaf het begin heel goed! Onszaden heeft inmiddels een winkel in Wageningen en vele klanten uit binnen- en buitenland.

Assortiment
Het assortiment bestaat uit ongeveer 300 soorten zaden en de collectie wordt steeds verder uitgebreid. Op aanvraag kunnen wij daarnaast aan veel meer soorten komen dan in de webwinkel gegeven staan. Als u dus op zoek bent naar een specifieke soort of als u een interessante soort mist in het assortiment: laat dit dan vooral even weten! 

Behandeling zaden
De zaden worden in het gebied van oorsprong door de verzamelaars schoongemaakt, gedroogd en in het geval van recalcitrante zaden (zaden die niet mogen uitdrogen, zoals bij cacao) nog in de vrucht richting Nederland verstuurd. Als de zaden bij ons binnenkomen, worden ze gecontroleerd op kwaliteit en vervolgens opgeslagen in een koele, droge, donkere omgeving. De meeste zaden worden maximaal enkele maanden bewaard, maar sommige zaden slechts enkele dagen en andere tot wel een jaar. Dit hangt af van de houdbaarheid van de soort.

Biodiversiteit
Met het zaaien van bijzondere zaden kan er op twee manieren worden bijgedragen aan het behoud van de biodiversiteit. Door het verzamelen en opkweken van zeldzame zaden kunnen soorten worden veiliggesteld, voordat het leefgebied (en daarmee de populatie) door houtkap verdwijnt. En kwetsbare gebieden kunnen door het verzamelen van zaden een nieuwe waarde krijgen, zodat het minder aantrekkelijk wordt om het gebied te kappen. In sommige gevallen brengt het verzamelen van zaden zelfs meer op dan het bedrijven van landbouw, zoals een project in Kameroen ons nu laat zien. Een interessant gegeven voor toekomstige projecten.

Vragen?
Als u meer wilt weten over onze werkwijze, visie, toekomstplannen etc., dan horen wij dat graag!
Ook als u de zaden wilt toevoegen aan uw winkelassortiment, op zoek bent naar een spreker voor een leuke lezing over zaden of als u ons ergens bij kunt helpen of adviseren, horen wij dat graag van u. De e-mail is daarvoor het meest geschikt (zie de contactpagina).

Sander in het kantoor van Onszaden 

Foto door Sven Menschel (www.menschel-photo.com)

Nieuwe soorten