Assortiment

Kuipplanten / Zijdeboom (Ceiba speciosa)

Zijdeboom (Ceiba speciosa)
3 Reviews | Review toevoegen

Zaadpluis van de zijdeboom wordt gebruikt voor het traditioneel maken van kano's, papier en touw. De soort kan lichte vorst verdragen en lijkt op de kapokboom.

Verwachte levertijd

2 dagen

€ 3,00
per 10 zaden

 

Aantal: 
Bestellen
Op verlanglijst
 

Nederlandse naam:
Zijdeboom

Herkomst:
Zuid-Amerika

Minimumtemperatuur:
-5 graden Celsius

Beschrijving:
De zijdeboom (silk floss tree) groeit van oorsprong in de (sub)tropische gebieden van zuidelijk Zuid-Amerika en komt uit dezelfde familie als de baobab en de kapokboom. Net als bij de kapokboom maakt de zijdeboom ook een soort katoenpluis, maar dan van slechtere kwaliteit zodat het niet geweven kan worden. Het wordt gebruikt voor verpakkingsmaterialen, het traditioneel maken van kano's en de productie van papier en touw.
Deze soort is koudebestendiger dan de kapokboom en kan lichte vorst verdragen. De plant kan daarom gehouden worden als kuipplant op een zonnige plaats. De groei is snel, maar de plant kan goed gesnoeid worden. De stam heeft stekels en is aan de onderkant verdikt voor de opslag van water, zodat de soort bestand is tegen droogte. De 15 cm grote, wit-roze bloemen worden in de natuur bestoven door de beroemde Monarch-vlinders.  

Zaaibeschrijving:
Zaden 24 uur laten weken in water en zaaien in zaai- en stekgrond. Grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op een warme plaats laten kiemen.

Zaaitijd:
Gehele jaar

Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld

Foto 1: Mauro Guanandi via Flickr

Sorteren op:

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Richard - 24-09-2020 20:17

Ben er nog niet aan uit, voorlopig ontwikkelen de zaden uitsluitend een transparante gelei. nadat ze opengebarten zijn.

Anneke - 25-04-2020 19:14

De zaden zijn goed uitgekomen. In de eerste jaren heb ik ze binnengehouden. Ze groeiden toen slechts heel langzaam. Daarna heb ik een deel van de planten in de zomer buitengezet. Dat is heel goed gegaan: in korte tijd groeiden ze uit tot flinke kuipplanten. Ze kunnen het beste binnenshuis overwinteren in een verwarmde kamer omdat ze anders hun blad verliezen.

Joke - 12-03-2019 11:19

Heb deze zaden ca 1 jaar geleden gezaaid. Zijn goed aangeslagen en nu plantjes van ca. 25/30 cm. Hoop ze dit voorjaar als kuipplant buiten te zetten.

Laatst bekeken producten
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Deze website gebruikt cookies om het aantal bezoekers te meten. We slaan geen persoonlijke gegevens op.