Top

Prunus dulcis var. dulcis

  • Prunus dulcis var. dulcis
  • Prunus dulcis var. dulcis
  • Prunus dulcis var. dulcis
  • Prunus dulcis var. dulcis
rating 5
(5 / 1 Reviews)
4,00
per 5 zaden

Nederlandse naam:
Amandelboom

Herkomst:
China

Minimumtemperatuur:
-20 graden Celsius

Beschrijving:
De amandel groeit aan een winterharde boom die van oorsprong uit China komt, maar inmiddels in veel landen over de wereld wordt geteeld. De vrucht lijkt op een kleine perzik met een fluweelzachte schil en daarin de met hard endocarp omgeven zaden: de amandelen. Amandel is bekend uit de keuken en wordt onder andere gebruikt voor het maken van marsepein. In de Aziatische keuken worden amandelen ook geroosterd en gebruikt voor het binden van sauzen. Ze bevatten veel calcium, vitamine B en E en olie. Amandelolie zou gezond zijn voor de huid, waardoor er ook verschillende amandelcrèmes- en oliën op de markt zijn.
De plant bloeit uitbundig in het voorjaar met rozewitte bloemen die veel insecten aantrekken. Rond augustus en september barsten de vruchten open en vallen de amandelen op de grond. Des te witter de bloemen waren, des te zoeter de amandelen zullen zijn. De boom kan een maximale hoogte bereiken van 7 meter, maar kan ook gesnoeid worden. Zorg voor een zonnige standplaats.   

Zaaibeschrijving:
Zaden van tevoren voorzichtig inkepen met een scherp mesje en vervolgens 48 uur laten weken in lauwwarm water. Zaaien in zaai- en stekgrond en daarna eerst 2 tot 3 maanden in de koelkast wegzetten. Grond daarbij constant vochtig houden. Laten kiemen bij ongeveer 25 graden Celsius. Kieming kan enkele maanden duren.

Zaaitijd:
November - mei

Moeilijkheidsgraad:
Uitdaging

Foto 1: Andrew Butko (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 2: H. Zell (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 4: Javier Martin 


Soort is tijdelijk niet op voorraad
Verwachte levertijd: 2 maanden
Reviews (1)
rating 5 (5 / 1 Reviews)

Jonas (11-02-2019) rating 5 Ik sta er nog steeds versteld van dat ze in de koude moeten staan voor te kiemen. Ik heb ze wel voledig uit hun harde schil gehaald en na wat geduld zijn de eerste gestart met kiemen!

Type de code over