nl en
๎Œ”

Winterhard / Wilde tomaat (Solanum pimpinellifolium)

Wilde tomaat (Solanum pimpinellifolium) Wilde tomaat (Solanum pimpinellifolium) Wilde tomaat (Solanum pimpinellifolium)
Wilde tomaat (Solanum pimpinellifolium) Wilde tomaat (Solanum pimpinellifolium) Wilde tomaat (Solanum pimpinellifolium)
Wilde tomaat (Solanum pimpinellifolium)
8 Reviews | Review toevoegen
Deze kleine, zoete tomaatjes zijn de voorouders van de bekende tomaten: 'oertomaatjes' dus. Een plant die het goed doet als eenjarige.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

โ‚ฌย 3,00
per 20 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Solanaceae
Latijnse naam: Solanum pimpinellifolium
Nederlandse naam: Wilde tomaat / Bestomaat
Herkomst: Kustregio van peru en Chili

Langs de kust van Chili en Peru groeit een wilde tomaat, waarvan de bekende tomaten van dit moment afkomstig zijn. De 'oertomaat' is slechts 6 tot 8 mm groot en is daarmee de kleinste tomaat ter wereld. De smaak is heerlijk zoet en daarnaast is hij heel gezond.
Slechts 0,6% van het DNA verschilt met dat van de bekende tomaat (Solanum lycopersicum), waardoor er tegenwoordig nog vaak tussen deze soorten wordt gekruist. Met name de natuurlijke resistentie tegen ziektes maakt de wilde tomaat interessant voor veredelaars. In Nederland kunnen wij de wilde tomaat als eenjarige houden, waarbij er na een warme zomer wel honderden tomaatjes per plant geoogst kunnen worden. De plant kan goed in een pot groeien en houdt van een zonnige, beschutte standplaats.
Een aanrader voor iedereen die benieuwd is naar de oorspronkelijke smaak van tomaat!

Zaaibeschrijving: Rond het voorjaar binnen zaaien in zaai- en stekgrond en bij 20-25 grC laten kiemen. Grond daarbij constant licht vochtig houden. Plantjes kunnen vanaf mei/juni naar buiten.

Zaaitijd: Februari - April
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Minimumtemperatuur: 5 graden Celsius (eenjarig)

Sorteren op:

Review toevoegen
Lennard - 17-09-2023 14:38

Alle zaadjes die ik gezaaid heb van de tomaat kwamen op en ook binnen een paar dagen al. Ze groeide goed door en binnen de kortste keren zaten er vruchtbeginselen aan. Ik was wel verbaasd toen ze flink groter werden dan de verwachting was. Ook werden ze een andere kleur ipv knal rood. Ze lijken behoorlijk op het ras black cherry wat ik op google gevonden heb. De smaak is wel goed overigens en er komen veel vruchten aan.

Lynette - 09-09-2023 23:58

Ik keek er erg naar uit om minitomaatjes te krijgen maar in plaats van rode 6-8 mm tomaatjes heb ik dieprode/bijna paarse tomaatjes van 2-3 cm. De smaak was oke, als ik dit soort tomaten wou dan had ik ook gewoon cherrytomaatjes kunnen zaaien. Geen idee wat er mis is gegaan, de tomatenplant zelf werd wel groot en wild zoals deze soort hoort te worden. Misschien had ik net een raar zaadje wat omhoog kwam ofzo, zelf heb ik alleen tomatenzaadjes in huis van saus/vleestomaten dus heb de stekjes niet kunnen verwarren. Ik zou het volgend jaar graag nog een keer proberen met de zaadjes die ik heb gekregen om te kijken of het nog eens gebeurt, al neemt de plant wel erg veel plek in beslag voor gewoon nieuwsgierigheid. Minitomaatjes leken me zo gaaf.
De levering was prima en de kiemkracht van de zaadjes waren ook goed.

Bea - 26-08-2022 12:49

I was waiting for them to ripen till I write review, but they're beautiful, wonderful taste, different from any other tomatoes. They grew up nice and easy, no special care was necessary just enough water (you can easily see on leaves when they need water and as soon they get it, leaves pop right up). I have them in shade from trees. I believe all seeds came out because it was a lot more than I expected to have.

Manuela - 03-10-2021 18:35

Alle zaden zijn uitgekomen en ik heb afgelopen zomer heel wat minitomaatjes kunnen eten. Tot nu (oktober) komen er nog steeds nieuwe bloemen en vruchten. Ik heb de planten binnen opgekweekt en toen naar de kas verplaatst. Erg leuk.

Jessica - 15-06-2021 21:27

Er is geen zaadje opgekomen. .

Pauli - 19-03-2021 00:54

Week geleden 10 zaadjes in stekgrond, nu 10 zaailingen, prima zaad weer!
4 weken geleden tabakszaad (nicotiana tabacum) gezaaid, ook zeer goed. Nu kleine, gezonde plantjes.
Alles onder gewone gewone tl-buis tot begin mei, dan naar balkon.
Indrukwekkende catalogus en zeer redelijke prijzen.

Gast - 13-06-2020 13:49

Bij mij zijn alle zaden uitgekomen, ik had zoveel plantjes dat ik er veel heb weggegeven.
Ik heb alleen een vraag, moet je bij deze soort ook de zijscheuten weghalen?

I Haasjes - 21-04-2019 00:12

Helaas zijn geen enkele zaad uitgekomen.