Top

Zaai een bijzondere plant

In de winkel vindt u honderden soorten zaden van de meest bijzondere planten ter wereld. Door deze zaden zelf te zaaien, kunt u op een leuke manier ontdekken hoe deze bijzondere planten kiemen en vervolgens uitgroeien tot een mooie plant.

Er zijn makkelijk kiemende zaden voor beginners en uitdagende soorten voor echte liefhebbers. Begin vooral eens met een makkelijke soort en bekijk daarna of het ook lukt om een uitdagende soort tot kieming te krijgen!Zaaitips
De zaden zijn geschikt voor binnen of buiten en kunnen in ieder geval allemaal in Nederland worden gezaaid. Het zaaien van de meeste soorten kan op een warme plek binnenshuis of in een klein kasje.

Elke soort heeft een eigen zaaibeschrijving en daarbij komen enkele tips vaak terug. Gebruik voor de meeste zaden bijvoorbeeld zaai- en stekgrond (verkrijgbaar bij het tuincentrum) voor een optimale groei van de wortels. En laat de meeste zaden eerst een dag weken in water voor het zacht maken van de zaadwand. Ook is het belangrijk dat de grond na het zaaien constant vochtig blijft. Het potje of bakje kunt u bijvoorbeeld afdekken met huishoudfolie.

Gezaaid en dan?
Na het zaaien is het natuurlijk vooral een kwestie van afwachten. Sommige soorten zullen al na een paar dagen kiemen, maar veel soorten hebben wel een paar weken nodig. Er zijn zelfs zaden die pas na een aantal maanden zullen kiemen, maar dat zal dan op het zakje worden aangegeven. Zolang de zaden intact zijn, zal kieming kunnen volgen. Mocht er dus niets gebeuren, dan kunt u de zaden eens opgraven voor een korte check.

Gekiemd!
De kieming is altijd een leuk moment! Dek de jonge plantjes niet meer af en laat ze rustig ontwikkelen op een lichte standplaats. Als ze een paar centimeter groot zijn, kunnen de meeste zaailingen worden verpot. Geef ze een eigen potje en laat de potmaat vervolgens met ze meegroeien (te zien aan de hoeveelheid wortels).

Van zaailing naar volwassen plant
Aan de hand van de minimumtemperatuur op het zakje kunt u zelf inschatten welke standplaats geschikt is. Kamerplanten hebben vaak een minimumtemperatuur van 10 tot 15 grC en kuipplanten van -5 tot 10 grC. Tuinplanten moeten in Nederland zeker -10 grC kunnen hebben. Op het zakje vindt u verder een symbool van een zon en/of wolkje dat aangeeft welke locatie u de plant in de huiskamer of tuin kunt geven.

Het is in ieder geval fascinerend om een bijzondere plant van zaad tot plant/boom te zien opgroeien. Soms met wat geduld en soms veel sneller dan je denkt, maar het is altijd een interessant en leuk avontuur!