Productomschrijving
Deze zeldzame
Amorphophallus-soort komt uit de laagland regenwouden van Sumatra en produceert een gigantische bloeiwijze van soms wel 3 meter hoog. Het is daarmee de hoogste bloeiwijze ter wereld; officieel hoger dan de meer kolossale bloeiwijze van de
reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum). Het parapluvormige blad kan in het regenwoud een hoogte bereiken van 4 meter, ook ronduit spectaculair.
De plant groeit vanuit een ondergrondse knol en produceert 1 blad tegelijkertijd. Als een blad afsterft, wordt het opgevolgd door een nieuw (meestal groter) blad. In droge perioden kan de plant in rust gaan en tijdelijk alleen als knol overleven. Als kamerplant is dat meestal in de wintermaanden, maar dit kan ook in de rest van het jaar gebeuren. Na de rustperiode zal de knol vanzelf weer een keer gaan uitlopen en meestal kiest de plant zelf dat moment en heeft u hier weinig invloed op. De knol kan in de tropen uiteindelijk een gewicht bereiken van wel 70 KG, maar de bloei kan al optreden vanaf een gewicht van ongeveer 10 KG.
Het is in de huiskamer een relatief makkelijk te houden plant die een doorlatende grond nodig heeft. Het beste is een lichte standplaats zonder direct zonlicht, maar de soort kan ook meer in de schaduw groeien. Als de plant in rust gaat, is het belangrijk om minder water te geven en de grond heel licht vochtig te houden. Op die manier kunt u voorkomen dat de knol gaat rotten. Ook is het mogelijk om de knol in de rustperiode uit te graven en op een vochtige plek te bewaren (bijv. een vochtige doos) tot de groei weer start. Tijdens de groeiperiode kan de grond goed vochtig gehouden worden, maar het is geen probleem als deze tussendoor even droog wordt.
Vooral het sierlijke blad maakt deze aronskelk een bijzondere kamerplant. Maar als de knol eenmaal groot genoeg is, zou u een keer verrast kunnen worden door de spectaculaire bloei!
Zaaibeschrijving: Zaden hebben een korte houdbaarheid. Direct zaaien in zaai- en stekgrond of een zakje met vochtig Spaghnum-mos. Grond constant licht vochtig houden en bij 25-30grC laten kiemen.
Foto 2: Jon Rambes