nl en

Tropisch / Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum)

Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum)
Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum)
Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum)
6 Reviews | Review toevoegen
Deze zeldzame en bijzondere soort produceert de grootste onvertakte bloeiwijze ter wereld: tot wel 3 meter hoog!

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 12,00
per zaad
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Deze zeldzame en bijzondere soort produceert de grootste onvertakte bloeiwijze ter wereld. Een gigantische bloeikolf wordt omgeven door een paars-groen schutblad en dit geheel kan wel 3 meter hoog worden! In deze bloeiwijze zitten honderden mannelijke en vrouwelijke bloemen die niet tegelijk open gaan om zelfbestuiving te voorkomen. Eerst zijn de vrouwelijke bloemen vruchtbaar en na 1 of 2 dagen geven de mannelijke bloemen stuifmeel af. Het geheel sterft na 2-4 dagen weer af, omdat de bloei ontzettend veel energie kost. Door de grootte van de bloem natuurlijk, maar ook wordt de bloem door een chemisch proces opgewarmd tot een temperatuur van 37grC. Door deze warmte kan de sterke aasgeur zich beter verspreiden, maar ook wordt de bloem met de warmte nog aantrekkelijker voor vliegen en kevers die zorgen voor de bestuiving. Zij denken af te komen op een vers karkas van een dier om eitjes af te zetten, waarbij het paarse schutblad zelfs de kleur van vlees nabootst.

Van oorsprong groeit de soort in het Barisan-gebergte in het westen van Sumatra. Op open plekken van hellingen in het regenwoud, waarbij deze 1 keer per 3 jaar kan bloeien. In Europa is de soort vooral te vinden in botanische tuinen waar deze minder vaak tot bloei komt. De soort is echter ook vrij makkelijk te houden als kamerplant, waarbij het vooral om het sierlijke blad zal gaan. Dit parasolvormige blad heeft een gevlekte steel en er is slechts 1 blad tegelijkertijd aanwezig. Elke keer als er een blad afsterft, wordt het opgevolgd door een blad dat iets groter is en in tropische condities kan zo’n blad wel 5 meter hoog worden. Gemiddeld een keer per jaar gaat de plant in rust, waarbij er enkele maanden niets boven de grond zichtbaar is en alleen de ondergrondse knol achterblijft. Als de knol na 8 tot 10 jaar een gewicht van 50 kg bereikt, is de plant in staat om te bloeien. De temperatuur moet echter tussen de 25 en 30 grC liggen om ook echt een bloei te kunnen geven, waardoor er uiteindelijk een verwarmde kas nodig zal zijn om dit te bereiken. Maar dat is dan misschien sowieso een goed idee in plaats van een bloei in de huiskamer…. Zorg verder voor een goed doorlatende grond, waarbij u kunt denken aan een mix van potgrond, boomschors, orchideeëngrond en/of Sphagnum-mos. De grond moet altijd licht vochtig zijn, ook als de plant in rust is. Daarnaast helpt het om het blad regelmatig te besproeien met water als de luchtvochtigheid onder de 75% ligt. Ook kunt u in de groeifase vloeibare kamerplantenvoeding geven en in de rustfase zorgen voor verse grond.   

Zaaibeschrijving: Het zaad blijft kort houdbaar en kan direct worden gezaaid in Sphagnum-mos (te koop in tuincentra). Het potje/bakje/zakje volledig sluiten met folie of glas (zodat het vochtig blijft), waarna kieming binnen enkele weken kan volgen bij 25-30grC. Als het zaad is gekiemd, kunt u het overzetten in het eerder genoemde luchtige grondmengsel van potgrond, boomschors, orchideeëngrond en/of Sphagnum-mos. 

Familie: Araceae
Latijnse naam: Amorphophallus titanum
Nederlandse naam: Reuzenaronskelk
Oorsprong soort: West-Sumatra (Indonesië)

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld 
Minimumtemperatuur: 15 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen
Overwateringkills - 24-09-2023 16:49

Seed arrived in great condition and grew really nice.

Daniel - 22-01-2023 12:50

Habe 2 Samen bestellt. Sie kamen gut verpackt an. Bei 28 Grad Celsius und 90% Luftfeuchte keimen nun die beiden Samen schon nach einer Woche. Bin sehr zufrieden!

Dustin - 15-08-2022 14:34

Top 2 Seeds (already sprouting). Top Packed.
2 A. Titanium now grow. Thx ya

John - 15-08-2022 09:33

Half december 2021 heb ik een zaad gepoot. In het voorjaar van 2022 begon er een plantje te groeien dat nu, augustus 2022, zo’n 40 cm hoog is en de groei lijkt nu te stagneren.
Mijn vraag is: hoe nu verder? Moet ik de knol straks uitgraven, droog bewaren en in het voorjaar opnieuw poten? Wellicht in een grotere pot? Moet ik misschien al een kleine broeikas aanschaffen? Wie helpt me verder?

Maxim - 11-08-2022 20:39

I ordered 2 seeds a few weeks ago. They came fast and well packed with some sphagnum to keep them moist. Both seeds were already sprouting when I received them. Now the leaves are starting to grow. I would definitely recommend it. I am actually going to order some more. :) thank you

Szabolcs - 07-01-2022 13:31

Eerst heb ik een verkeerd zaad ontvangen.Na een mail kreeg ik de volgende dag een nieuwe!Top service dus!Mijn plantje is al 15 cm en groeit mooi door.