nl en
๎Œ”

Tropisch / Aronskelk (Amorphophallus costatus)

Aronskelk (Amorphophallus costatus) Aronskelk (Amorphophallus costatus)
Aronskelk (Amorphophallus costatus) Aronskelk (Amorphophallus costatus)
Aronskelk (Amorphophallus costatus)
0 Review | Review toevoegen
Zeldzame Amorphophallus-soort met een donkere bruin-paarse bloeiwijze.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

โ‚ฌย 10,00
per zaad
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Araceae
Latijnse naam: Amorphophallus costatus
Nederlandse naam: Aronskelk
Herkomst: Borneo

Dit is een zeer zeldzame Amorphophallus-soort die maar weinig aangeboden wordt. De zaden komen van een plant in cultuur, waarvan de bloeiwijze op de foto te zien is en daarop bijna helemaal geopend is. De soort is in 1991 ontdekt in het uiterste zuiden van Borneo op een hoogte van 400 meter langs een beek. In 1994 is deze op naam gebracht door Wilbert Hetterscheid die bij ons in Wageningen veel onderzoek heeft gedaan naar het Amorphophallus-geslacht. 

Het blad kan een hoogte bereiken van ongeveer 60 cm en heeft een lichte steel met donkere vlekken. De bloeiwijze kan tot 40 cm hoog groeien, waarbij het schutblad zelf een grootte heeft van ongeveer 20 cm. De basis heeft een roze-achtige kleur met donkere vlekken en de rest van de bloeiwijze is donker bruinpaars gekleurd. Dit geldt ook voor de spadix die boven het schutblad uitkomt. De bloemen verspreiden een sterke kaasachtige geur om insecten aan te trekken voor de bestuiving. 

De plant groeit vanuit een ondergrondse knol met 1 blad tegelijkertijd. Een blad wordt telkens opgevolgd door een groter blad en als de knol voldoende energie heeft opgeslagen, kan de plant tot bloei komen. Zorg voor een goed doorlatende, constant vochtige grond. Als de soort in rust is, kan er tijdelijk even iets minder water gegeven worden. 

Zaaibeschrijving: Het al gekiemde zaad kan direct worden gezaaid in een goed doorlatende grond met organisch materiaal en bijv. perliet. Voor de eerste ontwikkeling is een temperatuur van 25-30grC optimaal. 

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 15 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.