Deze theeplant uit Yunnan heeft grotere bladeren dan de gewone theeplant en is vooral bekend van Pu’er thee. Dat is een theesoort die al duizenden jaren wordt gemaakt door de Dai-minderheid in dit gedeelte van China. Het blad wordt na het oogsten eerst 24 uur gedroogd in de zon, daarna besprenkelt met water en vervolgens 45-90 dagen afgedekt om te fermenteren. Door het gistingsproces ontstaat een unieke smaak die wordt gezien als aards, zoet en vol. Thee van deze theeplant kan wel 100 keer duurder zijn dan thee van de gewone theeplant, waardoor er in Yunnan veel bladeren in het wild worden geplukt. Door het teveel oogsten van bladeren en door houtkap, staan de natuurlijke populaties van deze soort onder druk. De planten komen in de bergen voor op hoogtes tussen 1300 en 2400 meter en kunnen daar een hoogte van 2 tot 8 meter bereiken.
De soort kan worden gehouden als kuipplant, waarbij deze het beste vorstvrij kan worden overwinterd. Zorg voor een goed doorlatende grond en een lichte standplaats. Voor het maken van thee, kunt u de jonge bladeren plukken (en voldoende bladeren laten zitten voor een gezonde groei).
Zaaibeschrijving: Zaden eerst op 1 plek schuren met schuurpapier, totdat er een kleurverschil zichtbaar is. Daarna 24 uur laten weken in water en zaaien in zaai- en stekgrond bij 22-28grC. Grond daarbij constant licht vochtig houden, waarna kieming meestal na 4-12 weken optreedt.