De Carolina Reaper is sinds 2013 officieel de heetste peper ter wereld. Met uitschieters van maar liefst 2,2 miljoen SHU (Scoville Heat Units) is deze werkelijk extreem heet in vergelijking met bijvoorbeeld een normale Spaanse peper van 5.000 SHU. De variëteit is gekruist door de Amerikaanse kweker Ed Currie en is een kruising tussen de La Soufriere peper van het eiland Saint Vincent en de zeer hete Naga Viper peper uit Pakistan. Het resultaat is een peper die een fruitige smaak heeft en dus eetbaar is, maar waar voorzichtig mee omgegaan moet worden. Voor een normaal gebruik in de keuken kan bijvoorbeeld een stukje peper in een fles olie worden gedaan, waarna u met die olie kunt koken. De smaak en pittigheid kunnen zich dan goed verspreiden door het gerecht. Er zijn op internet echter ook recepten te vinden voor sambals, waarvoor de Carolina Reaper gebruikt kan worden. Maar u kunt zich voorstellen dat u daar voorzichtig mee moet zijn. Het is ook aan te raden om handschoenen te gebruiken als u de peper gaat verwerken.
De opkweek van de plant kan als kamerplant of in een kas, waarbij deze het beste groeit bij een minimumtemperatuur van 18-20grC en op een zonnige standplaats. De plant blijft relatief klein en kan bij voldoende warmte een goede vruchtopbrengst geven.
Zaaibeschrijving: Zaden zaaien in zaai- en stekgrond en bij 25-30grC laten kiemen. Kieming meestal binnen enkele weken.