nl en

Tropisch / Goraka (Garcinia gummi-gutta)

Goraka (Garcinia gummi-gutta) Goraka (Garcinia gummi-gutta) Goraka (Garcinia gummi-gutta) Goraka (Garcinia gummi-gutta)
Goraka (Garcinia gummi-gutta) Goraka (Garcinia gummi-gutta) Goraka (Garcinia gummi-gutta) Goraka (Garcinia gummi-gutta)
Goraka (Garcinia gummi-gutta)
0 Reviews | Review toevoegen
De vruchten van deze tropische soort zijn in Azië een bekend ingrediënt voor verschillende curries.

Verwachte verwerkingstijd

2 dagen

€ 4,00
per 3 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Clusiaceae
Latijnse naam: Garcinia gummi-gutta / Garcinia cambogia 
Nederlandse naam: Goraka
Herkomst: Zuidoost-Azië

De vruchten van deze tropische soort zijn in Azië een bekend ingrediënt voor verschillende curries. De smaak is licht zurig en is daarmee vergelijkbaar met de tamarinde (Tamarindus indica). De vruchten lijken door de groeven op kleine pompoenen en worden bij rijping geel en soms oranje van kleur. In Azië worden ze voor gebruik vaak gedroogd en krijgen dan een zwarte kleur. Eén van de bestanddelen van het vruchtvlees is HCA (hydroxycitroenzuur) en deze stof zou de eetlust verminderen. In Europa is de goraka om die reden bekend geraakt als afslankproduct, waarbij de vorige Latijnse naam Garcinia cambogia gebruikt wordt. Ondanks dat er geen wetenschappelijk bewijs voor is, zijn er allerlei extracten op de markt die mensen kunnen gebruiken om af te slanken. In de natuur worden de vruchten gegeten door twee soorten civetkatten en op die manier worden ook de zaden verspreid. Het is een tropische boom die bij ons gehouden kan worden als kamerplant. Het blad is vrij groot en mooi glanzend, waardoor het een sierlijke plant is om te houden. De vruchtzetting is lastig in een pot, waardoor u de soort vooral moet houden voor het blad, de zeldzaamheid en de achtergrond. 

Zaaibeschrijving: Zaden eerst op 1 plek schuren met schuurpapier, totdat er kleurverschil zichtbaar wordt. Daarna 24 uur laten weken in water en zaaien in zaai- en stekgrond. Grond constant licht vochtig houden en bij 25-30 grC laten kiemen.

Zaaitijd: Hele jaar  
Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld   
Minimumtemperatuur:
12 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Deze website gebruikt functionele en analytische cookies. Functionele cookies maken de website gebruiksvriendelijk en met analytische cookies kunnen wij het aantal bezoekers bijhouden.
Accepteer geselecteerde cookies