nl en


Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Blauwe lotus (Nymphaea nouchali) Blauwe lotus (Nymphaea nouchali)
Blauwe lotus (Nymphaea nouchali)
Blauwe lotus (Nymphaea nouchali)

Blauwe lotus (Nymphaea nouchali)

De bloemen van deze waterlelie hebben een helderblauwe kleur en een geel centrum. Ze worden in de natuur bestoven door bijen en dat gaat op een bijzondere manier. Op de eerste dag zijn de meeldraden naar buiten gericht en plakt stuifmeel op het lichaam van de bijen. Op de tweede dag zijn de meeldraden van de bloem naar binnen gevouwen richting ee.. Lees meer
4,00
Prijs per 10 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
Voeg toe aan je verlanglijstje

Productomschrijving

De bloemen van deze waterlelie hebben een helderblauwe kleur en een geel centrum. Ze worden in de natuur bestoven door bijen en dat gaat op een bijzondere manier. Op de eerste dag zijn de meeldraden naar buiten gericht en plakt stuifmeel op het lichaam van de bijen. Op de tweede dag zijn de meeldraden van de bloem naar binnen gevouwen richting een poeltje met vloeistof in het midden. De bijen proberen nog steeds bij de nectar te komen, maar glijden uit en vallen in de vloeistof. Het stuifmeel van de eerste dag wordt in het poeltje van de bijen gespoeld en wordt afgegeven aan de stampers. De bijen zullen verdrinken of ze ontsnappen en gaan daarna op zoek naar nieuwe nectar. Met deze aparte vorm van bestuiving is de blauwe lotus geen vleesetende plant, maar de soort wordt wel gezien als een voorloper van de vleesetende planten. 

De soort komt voor in meren, moerassen en rivieren in het zuidoosten van Azië. In stilstaand water dat maximaal 1,5 meter diep is. Het blad drijft op het water of komt daar net boven uit en heeft een opstaande, golvende bladrand. Het wordt ongeveer 20 cm groot en heeft een wasachtige laag om water en vuil af te stoten. De plant groeit vanuit een ondergrondse wortelstok die in Azië na goed koken wordt gegeten. Het is de nationale bloem van Bangladesh en Sri Lanka en is daar dus vrij bekend. 

De plant kan worden gehouden in een vijver of grote bak/kuip, waarbij het belangrijk is dat de wortelstok niet bevriest. Als dat lukt, kan de plant ook in de winter buiten blijven. Het blad zal dan in de herfst afsterven en in het voorjaar weer tevoorschijn komen vanuit de wortelstok. Het is ook mogelijk om de plant vorstvrij te laten overwinteren of te houden als kamer- of aquariumplant. 

De minimale waterdiepte moet 30 cm zijn, waarbij 60 cm optimaal is. U kunt vijver- of waterleliegrond gebruiken voor op de bodem en dat eventueel afdekken met een laag zand (om te voorkomen dat de wortelstok gaat drijven). Ook kan het handig zijn om de plant in een pot te laten groeien die u laat zinken naar de bodem. Omdat waterlelies veel voedingsstoffen nodig hebben, is het goed om extra voeding te geven voor een gezonde groei. 

Zaaibeschrijving: Zaden zaaien in gezeefde vijver- of waterleliegrond en slechts heel licht afdekken met grond. Geef water, totdat er een waterlaagje van 1-2 cm boven de grond staat en zet het geheel op een zonnige standplaats op de vensterbank in huis. Kieming meestal na 3-4 weken, waarbij eerst een grasachtig plantje verschijnt. Als er 2 volwassen bladeren zijn gevormd, kan het plantje worden verpot. De waterdiepte kunt u in de eerste fase laten meestijgen met de grootte van de plant.  

 

Productspecificatie

Familie:
Nymphaeaceae
Wetenschappelijke naam:
Nymphaea nouchali
Nederlandse naam:
Blauwe lotus
Oorsprong soort:
Zuidoost-Azië
Zaaitijd:
Hele jaar
Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld
Minimumtemperatuur:
0 graden Celsius

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Productspecificatie

Familie:
Nymphaeaceae
Wetenschappelijke naam:
Nymphaea nouchali
Nederlandse naam:
Blauwe lotus
Oorsprong soort:
Zuidoost-Azië
Zaaitijd:
Hele jaar
Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld
Minimumtemperatuur:
0 graden Celsius
Review toevoegen

Schrijf een beoordeling over dit product.

5,0

Beoordelingen

Bekijk hieronder alle reviews van onze klanten

5,0
op basis van 1 beoordelingen
1
0
0
0
0

Daan

4/10 gekiemd door emmertje met water en zand op 20+ graden te houden in februari ongeveer. Eerste hele kleine plantjes die niet boven water lijken te willen komen voor weken. (vaak algen weg moeten halen om verstikking/lichtarmoede te voorkomen) Daarna klodder zand met plant in een voedzamere bodem gezet (toen werd het ook buiten lang licht) groeide als een tierelier nu schotelgrote bladeren en bak te klein> straks dus de vijver in!