nl en

Tropisch / Orleaanboom (Bixa orellana)

Orleaanboom (Bixa orellana) Orleaanboom (Bixa orellana)
Orleaanboom (Bixa orellana) Orleaanboom (Bixa orellana)
Orleaanboom (Bixa orellana)
2 Reviews | Review toevoegen
De felrode kleurstof annatto zit in de borstelige vruchten van deze tropische plant uit de Amazone en wordt gebruikt voor lippenstift, kaas en zeep.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 3,50
per 10 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
De Orleaanboom is vernoemd naar Francisco de Orellana. Deze Spaanse ontdekkingsreiziger werd bij zijn tocht over de Amazone aangevallen door indianen die zich hadden ingesmeerd met de kleurstof van deze plant, tegenwoordig bekend als annatto. De felrode kleurstof zit in de 4 cm grote, borstelige vruchten en wordt gebruikt voor lippenstift en zeep. In levensmiddelen staat de kleurstof bekend als E160.  
In de tropische gebieden van Zuid-Amerika wordt de plant een tot 6 meter grote struik. Bij ons kan de plant gehouden worden als kamerplant.  
 
Zaaibeschrijving: Zaden eerst 24 uur weken in water en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond. Zaden slechts heel licht bedekken met grond en bakje/potje afdekken met huishoudfolie of glas. Grond constant vochtig houden en op een warme en lichte plaats binnenshuis laten kiemen. Bijvoorbeeld in de buurt van een kachel of in de zon. Kieming normaal na 1 of 2 weken.

Familie: Malvaceae
Latijnse naam: Bixa orellana
Nederlandse naam: Orleaanboom
Oorsprong soort: Zuid-Amerika

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 10 graden Celsius

Foto 1: Ethnoplants.com
Foto 2: Leonora Enking

Sorteren op:

Review toevoegen
Martijn - 03-06-2021 09:14

Ik heb ze gezaaid in een kweekbak begin april, meerdere zaadjes per pot. Na een maand heb ik een paar zaadjes uit de zaaigrond gehaald om te zien of deze nog goed waren en vond twee rotte zaden, en ben er toen vanuit gegaan dat de rest dan ook wel niet meer goed zou zijn. Heb echter de potjes wel laten staan in de kweekbak (en vochtig gehouden) en nu, 2 maanden na zaaien heb ik twee kleine plantjes. Pin je dus niet vast op kieming in 1-2 weken, gewoon geduld hebben!

Richard - 17-01-2021 17:07

Het heeft even geduurd, 29 okt 2020 in zaaigoed. Nu 3 kiemertjes.