nl en

Winterhard / Hopwarkruid (Cuscuta lupuliformis)

Hopwarkruid (Cuscuta lupuliformis) Hopwarkruid (Cuscuta lupuliformis) Hopwarkruid (Cuscuta lupuliformis) Hopwarkruid (Cuscuta lupuliformis)
Hopwarkruid (Cuscuta lupuliformis) Hopwarkruid (Cuscuta lupuliformis) Hopwarkruid (Cuscuta lupuliformis) Hopwarkruid (Cuscuta lupuliformis)
Hopwarkruid (Cuscuta lupuliformis)
0 Review | Review toevoegen
Een interessante, parasitaire plant uit het oosten van Europa. De soort klimt in andere planten, neemt voedingsstoffen af en vormt daarbij een mooie warboel. 
€ 5,00
per 10 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst

Familie: Convolvulaceae
Latijnse naam: Cuscuta lupuliformis
Nederlandse naam: Hopwarkruid
Herkomst: Oost-Europa

Hopwarkruid is een parasitaire plant zonder wortels die als een grote warboel in andere planten klimt. Oorspronkelijk komt deze soort uit het oosten van Europa en het westen van Rusland, maar sinds begin 20e eeuw wordt de plant ook regelmatig aangetroffen in het rivierengebied van Nederland. Het is een erg interessante en leuke plant om in de tuin te hebben, waarbij u hem het beste kunt laten klimmen in wilg, braam, eik, sleedoorn, vogelkers, brandnetel of sommige sierplanten. Tijdens de klim maakt het hopwarkruid verbindingen met de gastheerplant om voedingsstoffen en water af te nemen. Dit klinkt voor sommige mensen misschien niet aantrekkelijk om in de tuin te hebben, maar de gastheerplanten hebben er over het algemeen niet zoveel last van.

In de zomer bloeit de soort met kleine, witte bloemetjes die in de herfst worden gevolgd door bruine vruchten met zaden. Deze zaden kunt u verzamelen voor het volgende jaar, omdat het een eenjarige plant is en in de winter dus zal afsterven. De plant kan 1 tot 2 meter groot worden en maakt sierlijke, rode stengels.

Zaaibeschrijving: De zaden kunt u eerst enkele weken in de koelkast leggen en vervolgens zaaien op nat keukenpapier op een lichte plek bij kamertemperatuur. Bij kieming ontstaat een klein stengeltje die zo snel mogelijk in contact moet komen met een gastheer. Hang de gekiemde zaden daardoor in een geschikte gastheerplant, zodat het eerste contact gelegd kan worden. 
(De plant kan overigens invasief zijn, waardoor het niet gewenst is om de zaden vrij in de natuur te brengen). 

Zaaitijd: Maart - Juni
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Minimumtemperatuur: 0 graden Celsius (eenjarig)


Foto's en informatie: Rogier van Vugt

   

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.