nl en

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Afrikaans droomkruid (Entada rheedii) Afrikaans droomkruid (Entada rheedii) Afrikaans droomkruid (Entada rheedii)
Afrikaans droomkruid (Entada rheedii)
Afrikaans droomkruid (Entada rheedii)
Afrikaans droomkruid (Entada rheedii)

Afrikaans droomkruid (Entada rheedii)

Afrikaans droomkruid is een enorme klimmer met een oorsprong in Afrika. De grote, drijvende zaden hebben een dikke zaadwand, waardoor ze duizenden kilometers over de oceanen kunnen drijven om vervolgens aan te spoelen aan de kust en te kiemen. De zaden worden veel gevonden op stranden en worden zeebonen genoemd. Ze worden in tropische landen.. Lees meer
3,50
Prijs per zaad
Op voorraad Verwachte verwerkingstijd: 1-3 werkdagen
Voeg toe aan je verlanglijstje

Productomschrijving

Afrikaans droomkruid is een enorme klimmer met een oorsprong in Afrika. De grote, drijvende zaden hebben een dikke zaadwand, waardoor ze duizenden kilometers over de oceanen kunnen drijven om vervolgens aan te spoelen aan de kust en te kiemen. De zaden worden veel gevonden op stranden en worden zeebonen genoemd. Ze worden in tropische landen vaak gebruikt voor allerlei sieraden.
In Afrika worden de zaden als traditioneel medicijn gebruikt voor het opwekken van levendige dromen ten behoeve van de communicatie met de spirituele wereld. De binnenkant van de zaden wordt daartoe vers gegeten of gemengd met andere kruiden en opgerookt. 
De plant kan gehouden worden als kamer-, kas- en serreplant en is gelukkig goed te snoeien. U kunt de plant zo groot laten klimmen als u zelf wilt.  

Zaaibeschrijving: Probeer met een mes of zaag het zaad voorzicht in te kepen (aan de tegenovergestelde kant van het oog), en snijdt daarbij niet in het witte gedeelte van het zaad en ook niet in de platte zijde. Laat de zaden hierna 12 uur weken in lauwwarm water, zodat ze gaan opzwellen. Zaai in zaai- en stekgrond op een warme plaats (liefst 25-30 graden Celsius) en houd de grond constant vochtig. Kieming kan volgen, zolang het zaad hard is en duurt over het algemeen enkele weken. 

Familie: Fabaceae
Latijnse naam: Entada rheedii
Nederlandse naam: Zeeboon / Afrikaans droomkruid
Oorsprong soort: Afrika

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 15 graden Celsius

Foto 1: B.T. Wursten
Foto 2: Paul Venter (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 3: Many Janos (CCA-3.0 Wikipedia)

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Review toevoegen

Schrijf een beoordeling over dit product.

5,0

Beoordelingen

Bekijk hieronder alle reviews van onze klanten

5,0
op basis van 4 beoordelingen
4
0
0
0
0

Frank de Ruijter

Leuke zaden om mee aan de gang te gaan! De inkepingen heb ik met een kartelmesje gemaakt, overdwars. Precies zoals het omschreven wordt. Net voor mijn vakantie 5 zaden in een kweekbak gedaan en na de vakantie (3 wkn) waren er 3 plantjes al tegen het "dak" (8cm) aangegroeid. Net op tijd dus in een pot gezet en in wat een razend tempo groeit deze plant! Haast ongelofelijk. Ze groeien nu nog op de warme zolder onder het dakraam met veel licht, uiteindelijk wil ik er minstens 1 in de huiskamer hebben. Ik hoop echt dat ik daar een standplaats vind waar hij het goed blijft doen. Aanrader.


Linda

1 stuks, 1 kans. De inkeping maken viel niet mee. Uiteindelijk de bandschuurmachine gebruikt om net als altijd te schuren tot op het witte.
Best een tijd op de radiator in de badkamer gehad. Toen hij begon op te zwellen iets verder open gepeuterd. En het is gelukt!


Otto

De beschrijving vermeldde dat er na een dag weken, er een inkeping in de zaadhuid gemaakt moest worden zonder het kiemwit te beschadigen. Dit bleek een ware uitdaging aangezien deze nog altijd keihard was. Ik heb met een figuurzaagje een snede gemaakt rondom de kiemopening en de boon geplant in een pot in een verwarmd kasje. Ik weet niet meer precies hoe lang het heeft geduurd maar na een aantal weken leek het niet succesvol, ik zag rouwmugjes in de pot en dacht dat het voorbij was. Ik ben toen gaan graven en kwam tot mijn verbazing een net ontkiemde boon tegen. Ik heb hem meteen terug geplant. Het duurde niet lang voordat de boon boven kwam en groeide met een ongelofelijk tempo. Het is een uitmuntende klimmer die niet alleen met zijn ranken maar met de gehele zijtakjes beweegt. Op normale snelheid is dit niet te zien maar ik heb een timelapse gemaakt van een half uur en 60x versneld zag je de takjes duidelijk ronddraaien en zoeken. Inmiddels is de plant al bij het plafond en de gordijnrails, meer dan één enkel dun touwtje had hij niet nodig om daar te komen. Ik las dat deze soort 120m lang kan worden en 40cm dik. Dat zal nog wel even duren, hij had een enorme groeispurt aan het begin door de grote kiemlobben maar nu hij wat groter is, houdt hij zich wat rustiger. Je hoeft niet bang te zijn dat hij te groot wordt want hij schijnt goed te snoeien te zijn. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd. Zeker een aanrader.


Rudy Devroey

Ik heb deze uit nieuwsgierigheid besteld. Eerst heb ik de harde schil rondom flink geschuurd. Dan in grond gestoken en goed nat gehouden. Na 2 weken begon de kieming. Nu twee weken verder is de plant al meer dan 60cm groot en groeit ongeveer 5(!)cm per dag.