nl en

Subtropisch / Moringa (Moringa oleifera)

Moringa (Moringa oleifera) Moringa (Moringa oleifera) Moringa (Moringa oleifera) Moringa (Moringa oleifera) Moringa (Moringa oleifera) Moringa (Moringa oleifera)
Moringa (Moringa oleifera) Moringa (Moringa oleifera) Moringa (Moringa oleifera) Moringa (Moringa oleifera) Moringa (Moringa oleifera) Moringa (Moringa oleifera)
Moringa (Moringa oleifera)
8 Reviews | Review toevoegen
Het blad en de vruchten hebben een hoge voedingswaarde (veel vitamines en mineralen) en medicinale toepassingen, terwijl de zaden water zuiveren en veel olie bevatten.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 3,00
per 10 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
De Moringa oleifera staat bekend als wonderboom, omdat alle delen van de plant ergens voor kunnen worden gebruikt en de bladeren en vruchten een hoge voedingswaarde en medicinale toepassing hebben. In ontwikkelingslanden wordt de boom regelmatig aangeplant op plantages om ondervoeding van de bevolking tegen te gaan. De soort kan goed tegen droogte, zodat deze bijvoorbeeld heel geschikt is om aan te planten in Afrika en India. De nog niet volgroeide, groene vruchten worden het meest gebruikt in Aziatische gerechten, terwijl de zaden kunnen worden gegeten als noten of verwerkt worden tot behen-olie (ze bevatten 30-40% olie). De zaden hebben ook een zuiverende werking, zodat ze vervuild water drinkbaar kunnen maken. Ook de bloemen kunnen worden gekookt en het blad kan gegeten worden als spinazie. Het blad bevat veel vitamines en mineralen en kan ook worden gedroogd voor thee.
De soort kan in de natuur 12 meter hoog worden, maar kan bij ons gehouden worden als kuipplant. Zorg voor een zandige grond en bescherm de plant in de winter tegen vorst. Het is een snelle groeier voor een plaats in de zon. Van oorsprong komt de plant van de zuidelijke hellingen van de Himalaya in het noordwesten van India.   
(Niet te verwarren met de andere wonderboom of ook wel wonderolieboom (Ricinus communis), waarvan de zaden zeer giftig zijn!)

Zaaibeschrijving: Zaden een nacht laten weken in lauwwarm water en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond bij 20-25 grC. Grond constant vochtig houden (niet nat), waarna kieming meestal binnen enkele weken optreedt.  

Familie: Moringaceae
Latijnse naam: Moringa oleifera
Nederlandse naam: Wonderboom / Moringaboom
Oorsprong soort: Noordwest-India

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 0 graden Celsius


Foto 1: Iaminfo (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 2: Forest en Kim Starr (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 4: Camps International Africa (Muhaka Trust House Farm)

Sorteren op:

Review toevoegen
Daniel - 21-12-2022 14:32

Great germination rate. Highly viable seeds!

E. van der Vooren - 29-05-2022 18:07

Alles volgens beschrijving gedaan , maar helaas maar 1 zaadje opgekomen. Hoop dat deze ene goed gaat

Antoine - 18-01-2022 14:06

Binnen de week kwamen zo goed als alle zaden uit, maar enkele weken lang stierven de kiemplantjes op een snel tempo. Geen idee wat ik fout heb gedaan, grond was constant vochtig, veel licht, warme ruimte, ...

Yolande - 18-01-2022 12:19

Van de 12 zaden, 2 ontkiemt waarvan 1 plantje doodgegaan.

Rita de Bruijn - 10-06-2019 13:07

Ik heb Moringa zaden gezaaid in een kweekbak en nu komen er mooie kiemen. Wie kan mij advies geven over het planten en de voortgang? Ik vrees dat het in een Nederlandse tuin niet echt succesvol is om te planten. Beter in een pot en 's winters binnen zetten?

Davidboaz - 29-07-2018 12:49

Ook hier succes; op 25 juli gezaaid, de 29ste al ontkiemd. Voordeel is wellicht de uitzonderlijke warmte van de afgelopen dagen/ weken. Ben benieuwd hoe de boom zich ontwikkeld. Zou leuk zijn om foto’s te kunnen plaatsen! Groet uit Zwolle.

Richard.F - 23-05-2018 17:28

De Moringa oleifera zaden (2 stuks) op 19 mei in een potje gezaaid (nadat ze 2 dagen in water hadden gelegen) En nu (de 23ste mei) zijn ze al aan het groeien. Jammer dat ik hier geen foto's kan plaatsen.

Jermain - 29-12-2016 23:09

Goede kwaliteit zaden na 2 weken zijn er al 7 van de 10 ontkiemt