nl en

Winterhard / Witte Indische lotus (Nelumbo nucifera 'alba')

Witte Indische lotus (Nelumbo nucifera 'alba') Witte Indische lotus (Nelumbo nucifera 'alba')
Witte Indische lotus (Nelumbo nucifera 'alba') Witte Indische lotus (Nelumbo nucifera 'alba')
Witte Indische lotus (Nelumbo nucifera 'alba')
1 Review | Review toevoegen
Een witte variëteit van de rozewitte soort die qua groei niet verschilt. Ook deze variëteit is daarom winterhard, zolang het water rond de wortels niet bevriest.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 4,00
per 5 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Nelumbonaceae
Latijnse naam: Nelumbo nucifera 'alba'
Nederlandse naam: Witte Indische lotus
Herkomst: China

Dit is een witte variant van de Indische lotus. De Indische lotus is een prachtige waterlelie met glanzend, 60 cm groot blad en in dit geval witte bloemen. De plant is in staat om de bloemen 'op te warmen', zodat ze aantrekkelijk worden als rustplaats voor koudbloedige insecten. Er zijn metingen gedaan naar de temperatuur van de bloem, waaruit bleek dat deze tussen de 30 en 35 graden Celsius kan liggen, terwijl de buitentemperatuur maar 10 graden Celsius is! Alle delen van de plant zijn eetbaar, waardoor de soort veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken.
Wij kunnen de waterlelie laten groeien in een vijver of bijvoorbeeld in een grote metselkuip op het terras. Zolang het water om de wortels niet bevriest, is de soort winterhard. Zorg wel voor een zonnige standplaats en gebruik vijveraarde als grondsoort.    

Zaaibeschrijving: De zaden blijven zeer lang kiemkrachtig. Een 1300 jaar oud zaad uit China wist zelfs nog te kiemen!
De zaden aanschuren met een vijl, totdat de witgele binnenkant van het zaad zichtbaar wordt. Vervolgens bij 20 grC in een glas water leggen, wachten tot de kieming (ongeveer een week) en daarbij regelmatig het water verversen. Na kieming kunnen de zaden worden uitgeplant in de vijver of de bak met vijveraarde.

Zaaitijd: Maart - Augustus
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: -15 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen
Rick - 11-12-2019 09:47

Kieming bij kamertemperatuur ging bij mij erg moeizaam. Wat wel heel goed werkt is om het glas op de vensterbank in de zon te zetten, dan gaat de kieming en groei wel snel.

Ik heb een van de gekiemde planten in de vijver gedaan, echter was deze snel weg. Wellicht ten prooi gevallen aan de waterslakken of misschien toch te koud in het vijverwater. Andere planten heb ik op het terras in een grote pot met water gedaan. Hier vormden zich wel regelmatig bladeren, al bleven deze klein en bleven op het wateroppervlak liggen. Helaas geen bladeren die er bovenuit kwamen zoals op de foto. Ook geen bloemen gehad.