Top

Theobroma cacao

  • Theobroma cacao
  • Theobroma cacao
  • Theobroma cacao
rating 5
(5 / 1 Reviews)
6,00
per 5 zaden

Nederlandse naam:
Cacao

Herkomst:
Amazone


Minimumtemperatuur:
15 graden Celsius

Beschrijving:
Cacao kennen we allemaal als grondstof van chocolade en het is met deze zaden mogelijk om uw eigen cacao op te kweken als kamerplant.
Cacaovruchten groeien aan 4 tot 8 meter hoge cacaobomen die voor het eerst in Peru gecultiveerd werden voor de verfrissende pulp. De vruchten kunnen wel 30 cm groot en 500 gram zwaar worden, kleuren bij rijping naar geeloranje en groeien direct aan de stam. Elke vrucht bevat 20 tot 60 cacaobonen die door de verfrissende pulp omgeven worden. De pulp wordt gebruikt voor sappen en smoothies, en de bonen vormen het hoofdingrediënt van chocolade. Elke boon bevat 40-50% cacaoboter en de stof theobromine, te vergelijken met caffeïne. Tegenwoordig is Ivoorkust de grootste producent van cacao met 1,3 miljoen ton per jaar en is Amsterdam de grootste cacaohaven ter wereld door diverse fabrieken in de Zaanstreek, waaronder Verkade.
De plant doet het goed als kamerplant, maar kan niet goed tegen direct zonlicht en een droge kachel. Zorg daarom voor een schaduwrijke standplaats en besproei de plant regelmatig met water.     

Zaaibeschrijving:
Zaden met de dikkere kant naar beneden zaaien in kokosvezel (Cocopeat) of eventueel in zaai- en stekgrond. Grond constant vochtig houden en op een warme plaats laten kiemen. De zaden blijven maar kort kiemkrachtig en mogen niet uitdrogen, waardoor u niet te lang moet wachten met het zaaien.

Zaaitijd:
Gehele jaar


Moeilijkheidsgraad:
Makkelijk

Foto 1: Luiso Valles (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 3: ZachandChristie.com Soort is tijdelijk niet op voorraad
Verwachte levertijd: 2 dagen
Reviews (1)
rating 5 (5 / 1 Reviews)

R. Knijpstra (31-05-2019) rating 5 De bonen waren erg vers toen ik ze binnenkreeg en na een 3 tal weken zijn de eerste 2 dan gekiemd en de andere 3 hebben al wel al wortels ontwikkeld, maar zijn nog niet boven de grond uit gekomen, maar verwacht ze spoedig.
Wat misschien nog wel handig is om te weten, maar wat hier niet vermeld wordt is dat de zaden in witte pulp geleverd worden (de pulp is overigens eetbaar).
Deze pulp dient verwijderd te worden alvorens de zaden te zaaien (i.v.m. met schimmelvorming).
De pulp is erg glibberig en lijkt in eerste instantie moeilijk te verwijderen, maar met een beetje gevoel en een eerste begin is het op zich vrij eenvoudig.
Hou een bakje met water bij de hand waar je de zaden in bewaard nadat de pulp verwijderd is, terwijl je de rest van hun pulp ontdoet.

Na het verwijderen van de pulp is het begin van het kiemworteltje ook al zichtbaar (zit aan 1 van de 2 uiteinden van de boon, dus wees voorzichtig met de uiteindes terwijl je de pulp verwijderd) en met deze kant zaai je hem dan naar beneden.

Op YouTube is een handig filmpje te vinden voor het verwijderen van de pulp en het zaaien van cacao zaad.

https://www.youtube.com/watch?v=zbjmMYxkjCMType de code over