nl en

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Cacao (Theobroma cacao) Cacao (Theobroma cacao) Cacao (Theobroma cacao)
Cacao (Theobroma cacao)
Cacao (Theobroma cacao)
Cacao (Theobroma cacao)

Cacao (Theobroma cacao)

Cacao kennen we allemaal als grondstof van chocolade en het is met deze zaden mogelijk om uw eigen cacao op te kweken als kamerplant.
Cacaovruchten groeien aan 4 tot 8 meter hoge cacaobomen die voor het eerst in Peru gecultiveerd werden voor de verfrissende pulp. De vruchten kunnen wel 30 cm groot en 500 gram zwaar worden, kleuren bij .. Lees meer
6,00
Prijs per 5 gekiemde zaden
Op voorraad Verwachte verwerkingstijd: 1-3 werkdagen
Voeg toe aan je verlanglijstje

Productomschrijving

Cacao kennen we allemaal als grondstof van chocolade en het is met deze zaden mogelijk om uw eigen cacao op te kweken als kamerplant.
Cacaovruchten groeien aan 4 tot 8 meter hoge cacaobomen die voor het eerst in Peru gecultiveerd werden voor de verfrissende pulp. De vruchten kunnen wel 30 cm groot en 500 gram zwaar worden, kleuren bij rijping naar geeloranje en groeien direct aan de stam. Elke vrucht bevat 20 tot 60 cacaobonen die door de verfrissende pulp omgeven worden. De pulp wordt gebruikt voor sappen en smoothies, en de bonen vormen het hoofdingrediënt van chocolade. Elke boon bevat 40-50% cacaoboter en de stof theobromine, te vergelijken met caffeïne. Tegenwoordig is Ivoorkust de grootste producent van cacao met 1,3 miljoen ton per jaar en is Amsterdam de grootste cacaohaven ter wereld door diverse fabrieken in de Zaanstreek, waaronder Verkade.
De plant doet het goed als kamerplant, maar kan niet goed tegen direct zonlicht en een droge kachel. Zorg daarom voor een schaduwrijke standplaats en besproei de plant regelmatig met water.     

Zaaibeschrijving: Verwijder de witte pulp voorzichtig van de zaden. Zaai vervolgens de zaden met de dikkere kant naar beneden in kokosvezel (Cocopeat) of eventueel in zaai- en stekgrond. Grond constant vochtig houden en op een warme plaats laten kiemen. De zaden blijven maar kort kiemkrachtig en mogen niet uitdrogen, waardoor u niet te lang moet wachten met het zaaien.

Familie: Malvaceae
Latijnse naam: Theobroma cacao
Nederlandse naam: Cacao
Oorsprong soort: Amazone

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 15 graden

Foto 1: Luiso Valles (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 3: ZachandChristie.com 

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Review toevoegen

Schrijf een beoordeling over dit product.

5,0

Beoordelingen

Bekijk hieronder alle reviews van onze klanten

5,0
op basis van 5 beoordelingen
3
0
2
0
0

MT

Van de vijf zaden is er eentje opgekomen, die inmiddels goed is gegroeid. Zoals ook in een andere review vermeld kan het vrij lastig zijn om te beoordelen welke kant van de zaden het dikste is.


Daniel

Did everything right as far as I could tell but none of mine sprouted. I ordered them during winter months so they may have died in transit. Probably my fault for being impatient! Perhaps I'll try again in the future.


Johan Meijer

De vijf zaden heb ik drie weken geleden in potgrond gezaaid onder doorzichtig plastic en op een warme en vrij donkere plek in huis gezet. De dikke kant moest onder, maar ik vond het vrij lastig te beoordelen welke kant nu het dikst was. Na een paar dagen ontkiemden alle zaden al en al vrij snel drukten ze de pit omhoog. Het duurde bijna twee weken voor de pitten openbraken en de bladeren doorkwamen. Momenteel staan de vijf plantjes op het Noorden voor het raam en inmiddels staan ze ook in blad. De bladeren waren in eerste instantie perkament-wit, maar verkleuren inmiddels naar groen. Een enkel blad heeft een meer rosé-achtige-gloed.


Dominique

Belangrijk dat u de pulp en het witte velletje ( bast) verwijderd, belangrijk is dat de zaden vers uit de pod komen! Met uw nagel een krasje maken in het velletje (het is niet erg als u het zaadje raakt) het is een glibberig werkje maar als u een begin heeft trekker u de bast er zo vanaf. Zaden goed afspoelen zodat er geen pulp aan blijft zitten. Zaden zaaien met het witte bolletje in de grond Hier komen de wortels uit en met de bovenkant met het puntje uit het zaai en stekgrond laten steken ( Dus zaad niet volledig onderstoppen) ik gebruik een propagator op 35 graden met kunstmatig daglicht met een dag en nacht ritme en heb 5 zaden binnen 5 ontkiemd. Suc6


R. Knijpstra

De bonen waren erg vers toen ik ze binnenkreeg en na een 3 tal weken zijn de eerste 2 dan gekiemd en de andere 3 hebben al wel al wortels ontwikkeld, maar zijn nog niet boven de grond uit gekomen, maar verwacht ze spoedig.
Wat misschien nog wel handig is om te weten, maar wat hier niet vermeld wordt is dat de zaden in witte pulp geleverd worden (de pulp is overigens eetbaar).
Deze pulp dient verwijderd te worden alvorens de zaden te zaaien (i.v.m. met schimmelvorming).
De pulp is erg glibberig en lijkt in eerste instantie moeilijk te verwijderen, maar met een beetje gevoel en een eerste begin is het op zich vrij eenvoudig.
Hou een bakje met water bij de hand waar je de zaden in bewaard nadat de pulp verwijderd is, terwijl je de rest van hun pulp ontdoet.

Na het verwijderen van de pulp is het begin van het kiemworteltje ook al zichtbaar (zit aan 1 van de 2 uiteinden van de boon, dus wees voorzichtig met de uiteindes terwijl je de pulp verwijderd) en met deze kant zaai je hem dan naar beneden.

Op YouTube is een handig filmpje te vinden voor het verwijderen van de pulp en het zaaien van cacao zaad.

https://www.youtube.com/watch?v=zbjmMYxkjCM