nl en

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Kanniedoodplant (Welwitschia mirabilis) Kanniedoodplant (Welwitschia mirabilis)
Kanniedoodplant (Welwitschia mirabilis)
Kanniedoodplant (Welwitschia mirabilis)

Kanniedoodplant (Welwitschia mirabilis)

Eén van de zeldzaamste planten ter wereld en zeker ook de meest bizarre. De plant groeit in de woestijn van Namibië waar het vrijwel nooit regent. De plant komt alsnog aan haar water door het benodigde vocht waarschijnlijk uit de lucht te halen met behulp van zijn bijzondere opgekrulde bladeren. Andere theorieën&nb.. Lees meer
9,00
Prijs per 2 zaden
Op voorraad Verwachte verwerkingstijd: 1-3 werkdagen
Voeg toe aan je verlanglijstje

Productomschrijving

Eén van de zeldzaamste planten ter wereld en zeker ook de meest bizarre. De plant groeit in de woestijn van Namibië waar het vrijwel nooit regent. De plant komt alsnog aan haar water door het benodigde vocht waarschijnlijk uit de lucht te halen met behulp van zijn bijzondere opgekrulde bladeren. Andere theorieën beweren dat de plant de lange penwortel gebruikt om grondwater omhoog te halen, maar het is onzeker of deze penwortel tegenwoordig tot het grondwater komt. In de duizenden jaren dat de plant leeft, maakt hij maar slechts twee bladeren die aan het eind omkrullen en afdrogen. De bestuiving van de bloemen wordt verzorgd door een speciale rode wants en de zaden blijven erg lang kiemkrachtig. 

Zaaibeschrijving: Het grondmengsel moet bestaan uit 2 delen rivierzand, 1 deel grind en 1 deel stekgrond. Dit mengsel moet eerst ontsmet worden van schimmelsporen door het 2 uur te verhitten in de oven bij 100 graden Celsius. Zaaien kan in koffiebekertjes met een gaatje onderin, waarbij de grond even zeiknat kan worden gemaakt. Boven op de grond legt u het zaadje en daarop een piepklein laagje zand. Overdag kan het bij 25 graden Celsius gehouden worden en in de nacht gewoon bij kamertemperatuur, zodat er een kleine fluctuatie in temperatuur is. Eens in de 3 dagen kunt u even aan de bovenkant sproeien en voor de rest is het belangrijk dat er veel licht is. Na ongeveer 7 dagen volgt de kieming. Hierna mogen de wortels nooit meer te nat komen te staan, maar moet u wel af en toe water blijven geven.
Als u dit allemaal opvolgt, heeft u een grote kans op een wereldwonder in huis.

Familie: Welwitschiaceae
Latijnse naam: Welwitschia mirabilis
Nederlandse naam: Tweeblaarkanniedoodplant
Oorsprong soort: Namibië

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Uitdaging
Minimumtemperatuur: 15 graden

Foto 1: Thomas Schoch (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 2: Sweetstuff 'Candy' via Flickr

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Review toevoegen

Schrijf een beoordeling over dit product.

5,0

Beoordelingen

Bekijk hieronder alle reviews van onze klanten

5,0
op basis van 12 beoordelingen
11
0
1
0
0

Stan

Kwam na exact 7 dagen tevoorschijn. 7 dagen later heb ik het plantje voorzichtig zonder koffiebeker verpot. De penwortel had reeds de bodem bereikt en een gehele onwenteling gemaakt op de bodem (+/- 20cm)! Het kan wellicht dus geen kwaad om direct in een pot te zaaien of eerder te verpotten. Ben heel benieuwd naar de groei de komende tijd!


Marco

Zaden twee weken geleden gezaaid, tot dusver is een van de twee zaden gekiemd en groeit de zaailing in een rap tempo. Hopen dat die niet bezwijkt aan de schimmels


Axel

Na twee weken heb ik voorzichtig gekeken. Toen zat er al een flinke wortel aan . Niet veel later kwam de kiemplant boven de grond. Nu acht maanden later zijn de permanente bladeren elk 2 cm lang. Dus het is een snelle kiemer en een trage groeier.
nu moet ik nog verzinnen wat ik met het tweede zaad ga doen.


MT

Vier zaden besteld en volgens instructie gezaaid. Eentje ontkiemde al binnen twee dagen, twee na ongeveer een week. Slechts een zaadje lijkt niks te doen.

De drie zaailingen lijken het vooralsnog goed te doen, maar het is afwachten of ze niet alsnog ten prooi vallen aan schimmels.

Goede kwaliteit zaden dus!

NB in onderstaand forum is een zaaiverslag te lezen waarbij iemand succes lijkt te hebben door gebruik te maken van TNC MycorrMax. https://cactiguide.com/forum/viewtopic.php?t=37863
Aangezien ik dit toevallig nog in huis had gebruik ik dit bij de watergiften. Wellicht verhoogt het de kans iets dat de zaailingen het gaan redden, we gaan het zien...


L. Aitink

Beide zaden na 5 dagen ontkiemt! Spannend 🙌 Nu hopen dat we het vanaf nu goed blijven doen.


Overwateringkills

I only planted one of the two seeds and it grew without any issues.


Elliot

100% germination rate and fast shipping


Tim

Van de drie die ik had geplant is er nu na precies een week eentje gekiemd en ik verwacht de anderen ook snel boven de grond uit te zien komen. Moeten de plantjes ook na de kieming overdag bij 25 graden en s' nachts op kamertemperatuur gehouden worden?


HarrieH

Ook ik heb een poging gewaagd. Van de 6 zaden kiemden er 4. Dat ging snel.
Korte tijd later bleken 3 van de 4 plantjes toch 'tweeblaarkanweldoodjes' te zijn. Ik heb er nu nog een, die inmiddels zijn/haar paar echte blaadjes krijgt. Blijft spannend.
Gr. Harrie


Onszaden

Beste Jowell,

Leuk dat je interesse hebt. Het is de meest bijzondere, maar ook bizarre plant die ik ken. Zeker de moeite waard om te proberen!

Ik heb 1 exemplaar staan van zo'n 10 cm groot, de enige overlevende van 5 kiemplantjes. Het kiemen gaat vrij gemakkelijk (althans, dat is mijn ervaring) en het is meer de kunst om de plantjes daarna verder op te kweken. Over de beste methode verschillen de meningen dus je zou hier vooral zelf mee moeten experimenteren. Die van mij staat in ieder geval in het genoemde substraat, bij veel licht en warmte en eens in de paar dagen krijgt hij water.
Dit substraat wordt ook gebruikt door lokale kwekers van de plant en vandaar dat ik hier mijn keuze op gebaseerd heb. Het zou best kunnen dat cactusgrond ook voldoet, al betwijfel ik of dat robuust genoeg is.

Soms ligt het doodgaan van de kleine plantjes overigens niet eens aan jezelf, maar aan een schimmel die de zaden van nature bevatten. Dus je weet ook niet altijd precies of je het goed of fout doet... Een beetje geluk komt er dus ook bij kijken.

Het is vooral gewoon een leuk experiment, een zekere uitdaging, en wat mij betreft dus absoluut de moeite waard!

Misschien kunnen ook nog andere klanten hun ervaringen hier delen? Ik weet dat er meerdere succesverhalen in Nederland bestaan.

Succes alvast.

Groet, Sander
Jowell

Ik heb een paar vragen

1:Hoe is het houden van deze plant? en het kweken ervan?

2: Het substraat zie ik 2 delen rivierzand 1 deel grind en 1 deel stekgrond..
Hoezo dit substraat? en waarom geen cactusgrond? het is namelijk wel een plant die net gewoon in een stad opduikt of heeft dit substraat een speciale reden?

Alvast bedankt voor het beantwoorden!


Dylan

Wat ongelooflijk dat jullie deze soort verkopen! Ga er snel eentje bestellen.

Meer reviews