Familie: Malvaceae
Latijnse naam: Abelmoschus esculentus
Nederlandse naam: Okra
Herkomst: Ethiopië
Okra is een bekende groente in de Afrikaanse en Aziatische keuken en geeft een aangename, pittige smaak aan allerlei gerechten. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor roerbakgerechten en couscous, maar ook als bindmiddel in stoofpotten en soepen. De zaden bevatten veel olie en worden in Afrika geroosterd en gemalen gebruikt als alternatieve koffie. Het is een tropische plant die als eenjarige kan worden gehouden in een kas of beschutte plek buiten. Na enkele maanden bloeit de plant met grote, lichtgele bloemen, waarna de groene okravruchten gevormd worden. Deze kunnen al binnen een week na de bloei geplukt worden, want ze kunnen alleen onrijp worden gegeten. De plant wordt ongeveer 2 tot 3 meter hoog. Van oorsprong komt okra waarschijnlijk uit Ethiopië waar deze al duizenden jaren wordt geteeld. Via Egypte is okra ook in andere werelddelen terecht gekomen, waardoor de vruchten nu wereldwijd in de tropen gevonden kunnen worden.
Zaaibeschrijving: Zaden 24 uur laten weken in water en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond bij 20-30 grC. Grond daarbij constant licht vochtig houden. Vanaf juni kunnen de planten naar buiten, of al eerder in een koude kas geplaatst worden
Zaaitijd: Januari - April
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Minimumtemperatuur: 10 graden Celsius