nl en
๎Œ”

Tropisch / Suarez baobab (Adansonia suarezensis)

Suarez baobab (Adansonia suarezensis) Suarez baobab (Adansonia suarezensis) Suarez baobab (Adansonia suarezensis) Suarez baobab (Adansonia suarezensis)
Suarez baobab (Adansonia suarezensis) Suarez baobab (Adansonia suarezensis) Suarez baobab (Adansonia suarezensis) Suarez baobab (Adansonia suarezensis)
Suarez baobab (Adansonia suarezensis)
1 Review | Review toevoegen
Deze baobabsoort komt uit het uiterste noorden van Madagaskar en komt nog slechts in kleine populaties voor.
โ‚ฌย 6,00
per 3 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
Familie: Malvaceae
Latijnse naam: Adansonia suarezensis
Nederlandse naam: Suarez baobab
Herkomst: Madagaskar

Deze baobabsoort komt uit het uiterste noorden van Madagaskar en komt nog slechts in kleine populaties voor. In Mahory-forest, onderdeel van Ankarana Nationaal Park, kunnen de grootste exemplaren worden aangetroffen en in dit beschermde stuk natuur gaat het ook goed met de opgroei van zaailingen. Op andere plekken is er vrijwel geen nieuwe aanwas meer door het verdwijnen van de omringende natuur en worden alleen nog oude exemplaren aangetroffen. De soort valt op door de dikke stam (diameter van 2 meter) en de horizontaal groeiende zijtakken. In de stam wordt water opgeslagen om droge perioden te overbruggen en tijdens droogte verliest de boom ook zijn blad. Als kamerplant gebeurt dat meestal in de wintermaanden, waarbij het belangrijk is om maar weinig water te geven. In de groeifase houdt de soort van een zonnige, warme standplaats en regelmatig wat water. Zorg verder voor een goed doorlatende, kalkrijke grond.    

Zaaibeschrijving: Dit is de lastigste kiemer van alle baobabsoorten en wij proberen nog uit te vinden wat deze relatief grote zaden lastig maakt. Op dit moment raden wij de volgende methode aan:
Zaden op 1 plek aanschuren met schuurpapier, totdat er een kleurverschil zichtbaar wordt. Daarna 48 uur laten weken in warm water (25-30grC) en zaaien in een mix van zaaigrond en zand (1:3). Grond constant licht vochtig houden en bij 25-28grC tot kieming brengen. Kieming meestal na enkele weken, maar kan volgen zolang de zaden hard zijn.            

Zaaitijd:
Hele jaar 
Moeilijkheidsgraad: Uitdaging  
Minimumtemperatuur: 12 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen
Wouter Seynaeve - 19-05-2022 13:27

Deze is inderdaad lastig om te kiemen, op dit moment zijn er 2 gelukt, dit doordat ik ze in een heel warme omgeving heb gezet. De eerste is dichtbij de houtkachel tot kieming gekomen en de 2e in de serre, waar het overdag gemakkelijk 35-40 graden is, dus ik vermoed dat extreme warmte goed kan zijn. Is wel een prachtige baobab om te hebben!