nl en
๎Œ”

Winterhard / Driebladige chocoladerank (Akebia trifoliata)

Driebladige chocoladerank (Akebia trifoliata) Driebladige chocoladerank (Akebia trifoliata) Driebladige chocoladerank (Akebia trifoliata) Driebladige chocoladerank (Akebia trifoliata)
Driebladige chocoladerank (Akebia trifoliata) Driebladige chocoladerank (Akebia trifoliata) Driebladige chocoladerank (Akebia trifoliata) Driebladige chocoladerank (Akebia trifoliata)
Driebladige chocoladerank (Akebia trifoliata)
0 Review | Review toevoegen
Deze winterharde klimplant bloeit in het voorjaar met talrijke paarsbruine bloemen die heerlijk ruiken. De bloei wordt gevolgd door eetbare, blauwpaarse vruchten met wit vruchtvlees.
โ‚ฌย 3,50
per 10 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
Deze decoratieve, winterharde klimplant groeit van nature in Japan en kan tot enkele meters hoog slingeren. Aan het eind van het voorjaar verschijnen er talrijke paarsbruine bloemen die heerlijk ruiken en in trosjes naar beneden hangen. Ze worden in een warme zomer gevolgd door bijzondere blauwpaarse vruchten van 5-10 cm groot. Het witte, eetbare vruchtvlees daarvan lijkt op dat van een passievrucht en ook de zaden zijn eetbaar. De smaak verschilt per plant en kan weinig zijn, maar ook een zoete mix zijn van banaan, peer en meloen. Er is wel kruisbestuiving nodig om vruchten te krijgen, omdat de plant niet reageert op zijn eigen stuifmeel. Dit kunnen twee planten zijn van deze soort, maar u kunt hiervoor ook een plant inzetten van de meer bekende Akebia quinata (regelmatig te vinden in tuincentra). Het grootste verschil tussen deze twee soorten is het blad, waarbij de driebladige chocoladerank groter blad heeft dat bestaat uit 3 deelblaadjes.
Het is een makkelijke en sterke plant die het goed doet in de zon tot halfschaduw. De groei gaat het beste in een voedselrijke grond.

Zaaibeschrijving: Zaden eerst op 1 plek schuren met schuurpapier, totdat er kleurverschil te zien is. Daarna 24 uur laten weken in water en oppervlakkig zaaien in zaai- en stekgrond (zaden niet bedekken met grond). Het geheel vochtig maken en afdekken met huishoudfolie of glas. Daarna 4 tot 6 weken in de koelkast plaatsen en de grond daarbij vochtig houden. Na deze koude periode kan de kieming op een lichte plek bij kamertemperatuur plaatsvinden. Meestal gebeurt dit na enkele weken, maar het kan ook 2-3 maanden duren.

Familie: Lardizabalaceae
Latijnse naam: Akebia trifoliata
Nederlandse naam: Driebladige chocoladerank
Oorsprong soort: Japan

Zaaitijd: November - Mei
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: -15 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.