nl en

Tropisch / Aronskelk (Amorphophallus plicatus)

Aronskelk (Amorphophallus plicatus) Aronskelk (Amorphophallus plicatus)
Aronskelk (Amorphophallus plicatus) Aronskelk (Amorphophallus plicatus)
Aronskelk (Amorphophallus plicatus)
1 Review | Review toevoegen
Dit is een zeer zeldzame Amorphophallus-soort die enkel voorkomt op het eiland Sulawesi in Indonesië.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 15,00
per gekiemd zaad
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Dit is een zeer zeldzame Amorphophallus-soort die van nature enkel voorkomt op het eiland Sulawesi in Indonesië. Daar groeit de soort in de onderste lagen van het regenwoud met veel plantaardig materiaal in de bodem. Vanuit een ondergrondse knol groeit telkens 1 parapluvormig blad dat wordt opgevolgd door een groter blad. Als de knol voldoende is gegroeid, kan de plant tot bloei komen met een spectaculaire bloeiwijze van zo’n 40 cm hoog. Deze bestaat uit een roze-paars schutblad en een donkergekleurde spadix. De onaangename geur trekt vliegen aan voor de bestuiving, waarna er rode vruchten gevormd worden met elk 1 zaad. 

Het is een vrij kleine Amorphophallus-soort die daardoor geschikt is als kamerplant. Ook zal deze al relatief snel tot bloei kunnen komen (na enkele jaren). Zorg voor een lichte standplaats zonder direct zonlicht en geef water zodra de grond droog raakt. Gemiddeld 1 keer in de 1 à 2 jaar gaat de plant in rust en heeft deze tijdelijk geen bladeren. In deze periode is het belangrijk om minder water te geven, zodat de knol niet gaat rotten. De knol zal na deze rustperiode vanzelf weer gaan uitlopen.

Zie voor foto’s van de bloeiwijze: IAS: Amorphophallus plicatus (aroid.org)
Onze zaden zijn afkomstig van gecultiveerde planten.

Zaaibeschrijving: Verwijder eerst eventuele vruchtresten. Zaai het zaad daarna direct in vochtig Spaghnum-mos bij 25-30grC. Zodra het is gekiemd, kan het worden overgezet in een luchtig grondmengsel van bijv. mos en kokosgrond. 

Familie: Araceae
Latijnse naam: Amorphophallus plicatus
Nederlandse naam: Aronskelk
Oorsprong soort: Sulawesi, Indonesië

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 15 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen
Anoniem - 15-05-2023 11:34

Prachtige en kleine amorphophallus, die zonder problemen is uitgegroeid tot een mooi exemplaar. Hij staat bij mij in een klein oud aquarium met kunstlicht en heeft inmiddels al een tweede blad gemaakt. Aanrader!