nl en
๎Œ”

Tropisch / Pelikaanbloem (Aristolochia grandiflora)

Pelikaanbloem (Aristolochia grandiflora) Pelikaanbloem (Aristolochia grandiflora) Pelikaanbloem (Aristolochia grandiflora) Pelikaanbloem (Aristolochia grandiflora)
Pelikaanbloem (Aristolochia grandiflora) Pelikaanbloem (Aristolochia grandiflora) Pelikaanbloem (Aristolochia grandiflora) Pelikaanbloem (Aristolochia grandiflora)
Pelikaanbloem (Aristolochia grandiflora)
1 Review | Review toevoegen
Deze grote tropische klimplant produceert spectaculaire bloemen met een totale lengte van soms wel 60 cm. De geur is echter zeer onaangenaam.

Verwachte verwerkingstijd

2 dagen

โ‚ฌย 5,00
per 5 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Aristolochiaceae
Latijnse naam: Aristolochia grandiflora
Nederlandse naam: Pelikaanbloem
Herkomst: Midden-Amerika

Deze grote tropische klimplant produceert spectaculaire bloemen die met een totale lengte van soms wel 60 cm tot de grootste bloemen ter wereld behoren. De geur is echter zeer onaangenaam en lijkt op die van rottend vlees om vliegen aan te trekken voor de bestuiving. Het centrum van de bloem is donker en heeft een structuur die doet denken aan een dierenvacht. Voor vliegen een onweerstaanbare combinatie. Ze kruipen de bloem in en worden door de geur diep de bloem in geleid. Naar binnen gerichte haren voorkomen dat ze direct kunnen ontsnappen, waarna ze eerst eventuele stuifmeelkorrels van andere bloemen op de stempel achterlaten. Dieper in de bloem plakken nieuwe stuifmeelkorrels op de aanwezige vliegen en daar krijgen ze ook nectar om de nacht mee door te komen. Na 2 dagen in de bloem gevangen te zitten, verdrogen de naar binnen gerichte haren en kunnen de vliegen weer ontsnappen. Beplakt met stuifmeelkorrels voor het verblijf in een volgende bloem. De bloem verwelkt na het bezoek, waarna een vrucht wordt gevormd.
De soort kan gehouden worden als kamerplant, maar kan dus vrij groot worden. Als u de mogelijkheden heeft, is het absoluut een aanrader. En anders kunt u de soort vinden in tropische kassen van verschillende botanische tuinen.    

Zaaibeschrijving: Zaden eerst 24 uur laten weken in warm water en daarna oppervlakkig zaaien in zaai- en stekgrond. Geheel goed vochtig houden en bij 25-30grC. plaatsen. Kieming meestal na enkele weken, maar kan ook langer duren.

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Uitdaging
Minimumtemperatuur: 10 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen
Tim - 27-04-2022 11:52

Vorig jaar in augustus gezaaid en nu, iets meer dan 8 maanden later, is de eerste bloem al geopend. Een hele interessante soort om op te kweken, die als vrij compacte kamerplant al tot bloei kan komen.