nl en

Subtropisch / Neem (Azadirachta indica)

Neem (Azadirachta indica) Neem (Azadirachta indica) Neem (Azadirachta indica) Neem (Azadirachta indica)
Neem (Azadirachta indica) Neem (Azadirachta indica) Neem (Azadirachta indica) Neem (Azadirachta indica)
Neem (Azadirachta indica)
0 Review | Review toevoegen
De neem wordt in India gezien als de ‘dorpsapotheek’ door de vele medicinale toepassingen van de bladeren, schors en vruchten.
€ 4,00
per 5 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
De neem wordt in India gezien als de ‘dorpsapotheek’ door de vele medicinale toepassingen van de bladeren, schors en vruchten. Al eeuwenlang worden delen van de boom ingezet tegen infecties, klachten bij de spijsvertering, huidproblemen en voor een gezond gebit. Veel toepassingen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd en langdurig gebruik is schadelijk, maar het is bekend dat de neem inderdaad kan helpen bij bepaalde lichamelijke problemen. Neemolie is een bekend product dat in Nederland verkrijgbaar is en komt uit de vruchten van de boom. 
Daarnaast is neem bekend geworden als natuurlijke insecticide. Sprinkhanenplagen in India kunnen alles kaal eten, maar neembomen worden overgeslagen. Dit komt door de stof azadirachtine die in alle delen van de boom aanwezig is. In de landbouw wordt het blad bijvoorbeeld verspreid over plantages, zodat er minder vraat is door insecten. Ook muggen houden niet van deze stof, waardoor het blad van de boom onder andere wordt ingezet tegen het oplopen van malaria. 
Het is een tropische boom die bij ons gehouden kan worden als kamerplant en eventueel een deel van het jaar buiten kan staan. Zorg voor een goed doorlatende, zandrijke grond en een zonnige standplaats. De planten kunnen goed tegen droogte. 

Zaaibeschrijving: Kort houdbare zaden eerst 12 uur laten weken in lauwwarm water. Vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond en bij 25-35grC. laten kiemen.  Grond daarbij constant licht vochtig houden. Kieming meestal na enkele weken. 

Familie: Meliaceae
Latijnse naam: Azadirachta indica
Nederlandse naam: Neem
Oorsprong soort: India

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld    
Minimumtemperatuur:
5 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.