nl en
๎Œ”

Tropisch / Vitrageplant (Bowiea volubilis)

Vitrageplant (Bowiea volubilis) Vitrageplant (Bowiea volubilis) Vitrageplant (Bowiea volubilis) Vitrageplant (Bowiea volubilis) Vitrageplant (Bowiea volubilis)
Vitrageplant (Bowiea volubilis) Vitrageplant (Bowiea volubilis) Vitrageplant (Bowiea volubilis) Vitrageplant (Bowiea volubilis) Vitrageplant (Bowiea volubilis)
Vitrageplant (Bowiea volubilis)
1 Review | Review toevoegen
De vitrageplant heeft een bijzondere, klimmende groeiwijze vanuit een grote groenbruine bol. In de bol wordt energie en water opgeslagen om een droge periode te kunnen overbruggen.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

โ‚ฌย 4,00
per 5 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

De vitrageplant heeft een bijzondere, klimmende groeiwijze vanuit een grote groenbruine bol. De plant heeft vrijwel geen bladeren, zodat de stengels en de bloeiwijze voor de fotosynthese zorgen. De bloeiwijze klimt zelf ook en vormt kleine, groen-witte bloemen. In de bol wordt energie en water opgeslagen om een droge periode van soms wel enkele maanden te kunnen overbruggen. Dat is vaak in de winter, waarbij de plant bovengronds afsterft en in het voorjaar weer opnieuw uitloopt. De bol kan wel 20 cm groot worden en bereikt de maximale grootte na 50-70 jaar. In de natuur wordt de soort bedreigd in zijn voortbestaan, omdat de plant veel wordt geoogst voor de vele medicinale toepassingen. De stengels en bol zijn zeer giftig, maar worden in Afrika o.a. gebruikt bij huid- oog- en blaasproblemen. Het verspreidingsgebied ligt in het zuidoosten van Afrika en de plant kan daar een grootte van 3-4 meter bereiken. Als kamerplant blijft de plant kleiner, waarbij het belangrijk is om een goed doorlatende grond te gebruiken (met zand en grind) en direct zonlicht te vermijden. De plant groeit bijvoorbeeld mooi in een rekje of langs touwtjes voor het raam en kan daarbij een soort ‘vitrage’ vormen: de Nederlandse naam van de plant is hierdoor ontstaan. Het is de enige soort van het plantengeslacht Bowiea dat is vernoemd naar de 19e eeuwse plantenverzamelaar van Kew Gardens: James Bowie.

Zaaibeschrijving: Zaden zaaien in een mix van zaai- en stekgrond en zand (1:1) en slechts heel licht bedekken. Afdekken met huishoudfolie of glas en op een lichte plaats bij 20-25 grC laten kiemen (’s nachts iets koeler). Grond daarbij constant licht vochtig houden.

Familie: Asparagaceae 
Latijnse naam: Bowiea volubilis
Nederlandse naam: Vitrageplant
Oorsprong soort: Zuidoost Afrika
   
Zaaitijd:
Hele jaar 
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk  
Minimumtemperatuur:
5 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen
Mathieu V. - 06-10-2021 16:50

Vier van de vijf zaadjes zijn in minder dan 2 weken ontkiemd na planten zoals beschreven: Goed doorlatende grondmix, licht bedekt en goed vochtig gehouden (in mijn geval in een plastic propagator i.p.v. folie)