nl en
๎Œ”

Tropisch / Moerasclivia (Clivia robusta)

Moerasclivia (Clivia robusta) Moerasclivia (Clivia robusta) Moerasclivia (Clivia robusta)
Moerasclivia (Clivia robusta) Moerasclivia (Clivia robusta) Moerasclivia (Clivia robusta)
Moerasclivia (Clivia robusta)
4 Reviews | Review toevoegen
De moerasclivia produceert bijzondere oranje bloemen met groene punten en doet dit ook vrij gemakkelijk als kamerplant.
โ‚ฌย 4,00
per 5 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst

Familie: Amaryllidaceae
Latijnse naam: Clivia robusta
Nederlandse naam: Moerasclivia
Herkomst: Zuid-Afrika

De moerasclivia produceert bijzondere oranje bloemen met groene punten en doet dit ook vrij gemakkelijk als kamerplant. Het is een zeldzame soort uit het zuidoosten van Zuid-Afrika waar deze voorkomt in moerasgebieden in de buurt van rivieren. De plant is daar bestand tegen overstromingen en als kamerplant houdt deze daarom ook van voldoende water. In de natuur bereikt de plant een ‘robuuste’ grootte van 1,5 meter (waar de Latijnse naam vandaan komt) en dat maakt het 1 van de grootste Clivia-soorten. Als kamerplant blijft de soort wat kleiner met sierlijk, breed blad van uiteindelijk zo’n 1 meter lang. De bloei is meestal in de herfst of winter en bestaat uit een lange bloemsteel met aan het uiteinde een cluster hangende bloemen. De soort doet het goed op een schaduwrijke standplaats (geen direct zonlicht) en houdt van een goed doorlatende grond.

Zaaibeschrijving: Zaden hebben een korte houdbaarheid. Laat ze eerst 12 uur weken in water en zaai ze vervolgens oppervlakkig in een luchtige mix van zaai- stekgrond en mos. Houd de grond constant vochtig en zorg voor een temperatuur van 20-25 grC. Kieming meestal binnen enkele weken.

Zaaitijd: Hele jaar 
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld 
Minimumtemperatuur: 5 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen
Joop - 07-04-2022 19:05

De zaden eerst 12u laten weken, vervolgens licht op de zaai- en stekgrond gedrukt (zaden dus niet begraven), in een bamibakje met deksel, op kamertemperatuur. Van de 9 zaden zijn er binnen 1 maand 8 gekiemd. Ze groeien in het begin langzaam, maar maken eerst 2 lange bladeren voordat er meerdere komen.

Richard adriaansen - 20-04-2021 20:33

Update: uiteindelijk 9 van de 10 zaad bolletjes gekiemt...doen het heel goed.
Er is er een bij die zelfs 4 knoppen met blaadjes maakt....1 staat er al buiten gezien ze tegen koudere nacht temperaturen kunnen...grond is nat.

Rick - 17-03-2021 12:39

3 van de 5 zaden gekiemd! Kiem varieerde een beetje tussen de 4 weken en 2 maanden. Plantjes groeien niet heel snel maar doen het wel goed!

Richard Adriaansen - 12-01-2021 19:04

Na 3 weken zijn de eerste blaadjes in zicht. Ze staan op 25graden in vochtig grond. Bolletjes zitten voor de helft in de grond. Kiem bak afgedekt.