De zandpalm is een bijzondere, sierlijke en vooral ook zeldzame soort van Madagaskar. Er komen helaas nog maar weinig palmen in het wild voor, omdat veel leefgebied is verdwenen door verstedelijking en natuurbranden. De soort kan nog worden aangetroffen in de kustbossen in het oosten van Madagaskar, tussen de steden Soanierana Ivongo en Vatomandry. Daar groeit deze in de buurt van zoet water in een vochtig en warm klimaat.
Het is een relatief kleine palm die in de natuur een hoogte van 6 meter kan bereiken. Het oudere gedeelte van de stam kleurt donkergroen en heeft opvallende, lichte bladlittekens. Daarboven is het jongere gedeelte lichtgekleurd met vanuit daar ook de groengele bladstelen die eerst roodachtig zijn. De bladeren kunnen ongeveer een meter groot worden.
De soort kan worden gehouden als kamerplant, waarbij de grootte beperkt blijft. Zorg voor een zonnige standplaats en een constant vochtige, goed doorlatende grond met zand. De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid dus het is aan te raden om de bladeren regelmatig te besproeien met water.
De zaden zijn afkomstig van palmen die door natuurbeschermingsorganisatie Zazamalala zijn aangeplant. Zie daarvoor de tweede foto.
Zaaibeschrijving: Zaden 24 uur laten weken in lauwwarm water en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond. Grond constant licht vochtig houden en laten kiemen bij 25-30grC. Kieming kan volgen, zolang de zaden hard zijn.
Foto 1: Agaveville (www.agaveville.org)
Foto 2: Simon Rietveld (www.zazamalala.org)