nl en

Subtropisch / Maté (Ilex paraguariensis)

Maté (Ilex paraguariensis) Maté (Ilex paraguariensis) Maté (Ilex paraguariensis) Maté (Ilex paraguariensis) Maté (Ilex paraguariensis)
Maté (Ilex paraguariensis) Maté (Ilex paraguariensis) Maté (Ilex paraguariensis) Maté (Ilex paraguariensis) Maté (Ilex paraguariensis)
Maté (Ilex paraguariensis)
0 Review | Review toevoegen
Het jonge blad van de matéplant wordt in Zuid-Amerika gebruikt om een lekker, opwekkend drankje te maken: maté.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 3,50
per 20 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Het jonge blad van de matéplant wordt in Zuid-Amerika gebruikt om een lekker, opwekkend drankje te maken: maté. Het blad wordt daarvoor gedroogd bij een open vuur en krijgt daardoor een rokerige smaak. Na toevoeging van heet water ontstaat een bitterzoet drankje dat door de aanwezige cafeïne een vergelijkbaar effect heeft als een kop koffie. Tereré is de koude versie ervan en kan worden gedronken als ijsthee. De soort groeit als struik en kan in Zuid-Amerika uitgroeien tot een kleine boom van 10 meter hoog. De oorsprong van de soort en het drankje maté ligt in Paraguay, maar inmiddels zijn deze verder verspreid door het zuidelijke deel van Zuid-Amerika.
De plant is subtropisch en kan worden gehouden als kamer- of kuipplant bij een minimumtemperatuur van 5 graden Celsius.

Zaaibeschrijving: Zaden 24 uur laten weken in lauwwarm water en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond. Grond constant vochtig houden en het geheel bij 25-30grC. houden. Kieming is onregelmatig en kan enkele weken, maar ook enkele maanden duren. Eventueel kunt u de kleine zaden voor het weken in water proberen aan te schuren met schuurpapier, zodat de kieming sneller kan optreden.   

Familie:
Aquifoliaceae
Latijnse naam: Ilex paraguariensis
Nederlandse naam: Maté
Oorsprong soort: Zuid-Amerika 

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld 
Minimumtemperatuur: 5 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.