nl en

Tropisch / Cassave (Manihot esculenta)

Cassave (Manihot esculenta) Cassave (Manihot esculenta) Cassave (Manihot esculenta) Cassave (Manihot esculenta) Cassave (Manihot esculenta)
Cassave (Manihot esculenta) Cassave (Manihot esculenta) Cassave (Manihot esculenta) Cassave (Manihot esculenta) Cassave (Manihot esculenta)
Cassave (Manihot esculenta)
0 Review | Review toevoegen
Na rijst en maïs is de eetbare wortel van de cassaveplant het belangrijkste voedingsmiddel op de wereld.
€ 4,00
per 5 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
Familie: Euphorbiaceae
Latijnse naam: Manihot esculenta
Nederlandse naam: Cassave
Herkomst: Brazilië

Na rijst en maïs is de eetbare wortel van de cassaveplant het belangrijkste voedingsmiddel op de wereld. Maar liefst 800 miljoen mensen zijn ervan afhankelijk. Vooral in droge gebieden waar andere planten slecht groeien, want de cassave is heel goed bestand tegen droogte en voedselarme grond. De wortel heeft ongeveer 6 maanden nodig om geoogst te kunnen worden en de plant is meerjarig. Dit betekent dat er met name in warme gebieden 2 keer per jaar geoogst kan worden en dat dit ook lukt in de droge periode. 

De bruine wortel kan tot 30 cm groot worden en heeft een witte binnenkant met daarin veel zetmeel. Vers is deze nog giftig, maar na goed koken verdwijnt dat en kan deze in allerlei gerechten worden verwerkt. Ook wordt er in de tropen vaak meel van gemaakt, tapioca, met vele toepassingen in de keuken. 

De kleine struik kan in de tropen tot 3 meter hoog worden, maar zal in een pot een stuk kleiner blijven. De minimumtemperatuur voor de plant ligt rond de 12grC en de optimale groeitemperatuur tussen 25 en 30grC. Bij ons kan deze daarom het beste in een kas worden gekweekt en in de wintermaanden als kamerplant worden gehouden. In de zomermaanden is het echter ook mogelijk om de plant op een beschutte plek buiten te laten groeien. Zorg voor een zandrijke grond en een standplaats zonder heel veel zonlicht. 

Cassave komt van oorsprong van de drogere graslanden in Brazilië en wordt daar al duizenden jaren verbouwd.

Zaaibeschrijving: Zaden eerst op 1 plek aanschuren met schuurpapier, totdat er kleurverschil zichtbaar is. Daarna 24 uur laten weken in water en zaaien in zaai- en stekgrond. Grond constant licht vochtig houden en laten kiemen bij een hoge temperatuur van 30-35 grC. 

Zaaiperiode: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 12 graden Celsius
 

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.