nl en

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Gatenplant (Monstera deliciosa) Gatenplant (Monstera deliciosa) Gatenplant (Monstera deliciosa) Gatenplant (Monstera deliciosa)
Gatenplant (Monstera deliciosa)
Gatenplant (Monstera deliciosa)
Gatenplant (Monstera deliciosa)
Gatenplant (Monstera deliciosa)

Gatenplant (Monstera deliciosa)

De gatenplant is één van de meest bekende kamerplanten, maar weinig mensen kweken een gatenplant vanuit een zaad. Het is echter interessant om dat te doen. Niet alleen omdat het leuk is om een gatenplant vanaf het begin te zien ontwikkelen, maar ook omdat de zaailingen naar het donker groeien i.p.v. licht tot ze iets vinden om omhoo.. Lees meer
4,00
Prijs per 5 gekiemde zaden
Op voorraad Verwachte verwerkingstijd: 1-3 werkdagen
Voeg toe aan je verlanglijstje

Productomschrijving

De gatenplant is één van de meest bekende kamerplanten, maar weinig mensen kweken een gatenplant vanuit een zaad. Het is echter interessant om dat te doen. Niet alleen omdat het leuk is om een gatenplant vanaf het begin te zien ontwikkelen, maar ook omdat de zaailingen naar het donker groeien i.p.v. licht tot ze iets vinden om omhoog te klimmen. In de natuur is dat een boom en in de huiskamer is dat vaak een muur of andere plant. Van oorsprong groeit de gatenplant in de regenwouden van Midden-Amerika als epifyt in bomen. Daar klimt de plant langs boomtakken tot een grootte van soms wel 9 meter, waarbij luchtwortels de bodem bereiken voor de opname van voedingsstoffen. Het jonge blad heeft nog geen gaten, maar oudere bladeren krijgen een prachtig patroon. Het is niet helemaal duidelijk waarom er gaten in de bladeren komen, maar wetenschappelijk onderzoek in 2013 noemt de lichtopname als reden. Met gaten kan er een grotere oppervlakte bereikt worden met dezelfde hoeveelheid weefsel (en dus energie). En met een grotere oppervlakte ontstaat er een grotere kans om een zonnestraal op te vangen in een donker regenwoud. Andere verklaringen zijn het bestand zijn tegen harde wind (een orkaan bijv.), dat water met gaten makkelijker bij de wortels komt of dat insecten geen eitjes leggen op bladeren die lijken te zijn aangetast. Er is verder onderzoek nodig om hier echt een antwoord op te kunnen geven.
De gatenplant is dus een schaduwplant en kan niet tegen direct zonlicht. De plant kan bloeien met een witte bloeiwijze die wordt gevolgd door vruchten die ongeveer een jaar nodig hebben om te rijpen. Onrijp zijn ze giftig, maar rijpe vruchten zijn geel en lijken qua textuur en smaak op ananas. Het is een makkelijke plant, waarbij het belangrijk is om de grond tussen het water geven droog te laten worden. Ook is het sproeien van de bladeren en wortels met water goed voor de groei.

Zaaibeschrijving: Zaden blijven kort houdbaar dus zaai ze spoedig na ontvangst. Dit kan zonder voorbehandeling in zaai- en stekgrond. Houd de grond constant licht vochtig en de temperatuur boven de 20grC. Kieming meestal na enkele weken

 

Productspecificatie

Familie:
Araceae
Wetenschappelijke naam:
Monstera deliciosa
Nederlandse naam:
Gatenplant
Oorsprong soort:
Midden-Amerika
Zaaitijd:
Hele jaar
Moeilijkheidsgraad:
Makkelijk
Minimumtemperatuur:
10 graden Celsius

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Productspecificatie

Familie:
Araceae
Wetenschappelijke naam:
Monstera deliciosa
Nederlandse naam:
Gatenplant
Oorsprong soort:
Midden-Amerika
Zaaitijd:
Hele jaar
Moeilijkheidsgraad:
Makkelijk
Minimumtemperatuur:
10 graden Celsius
Review toevoegen

Schrijf een beoordeling over dit product.

5,0

Beoordelingen

Bekijk hieronder alle reviews van onze klanten

5,0
op basis van 9 beoordelingen
9
0
0
0
0

Twee zakjes gekocht. Groeien als kool. Alle zaden zijn uitgekomen en hebben inmiddels al het eerste blad. Super blij!


Martina

All seeds from the shipment germinated in less than a week. The growth is still slow, but baby plants are healthy and vital. Aerial roots appeared at the very beginning, they grow upwards and it is very fascinating. Thank you for the opportunity to have Monstera, that I grew from seeds by myself. At the same time, I really appreciate the customer service, you are great.
Christian

Very good quality seeds and great customer service. All monstera seeds recived germinated succesfully and are growing nice.


Ruben

Drieënhalve maand geleden een aantal zaden besteld, waaronder Monstera Deliciosa. De zaden kwamen al gekiemd aan. Ik heb de zaden destijds gezaaid in zaai en stekgrond en bij de eerste verpotting geplant in een mix van kokosvezel, vermiculiet, perliet en boomschors. Sinds de lente krijgen ze iedere week voeding (Pokon bio kamerplantenvoeding). Inmiddels hebben de vierde bladeren zich ontvouwen en zijn ze klaar voor de volgende pot. Je kunt het bijna niet fout doen. Echt een aanrader voor de beginnende kamerplantenkweker.


Robin

Zeer makkelijk te kweken in zaai en stekgrond afgedekt met vershoudfolie in een kweekbakje. Ik heb ze direct na ontvangst gezaaid, waarvan er 2 gekiemd waren. Eentje was geen sterk kiemplantje en de andere was wel goed gekiemd en heb gewacht tot deze tegen folie aangroeide en toen de folie verwijderd en afgedekt met de deksel van kweekbakje. Daarna laten groeien tot het eerste blad en toen pas in een pot gezet, nu heeft de zaailing ook het tweede blad. Begin in de pot veel water gegeven zodat het goed vochtig blijft en nou af en toe sproeien. Ik denk als de zaden goed gekiemd zijn is dit een hele makkelijke plant om te kweken.


Femke

Zaadjes kwamen al gekiemd toe en staan nu na 2 weken al in een pot eerste blaadjes komen open, kan niet wachten tot deze gegroeid zijn


Marina

Een paar zaden waren al aan het kiemen in de verpakking. Deze zijn mooi opgekomen, net als de rest van de zaden. Vrij vlot ook, binnen ongeveer twee weken. Erg leuk dat ze zo groot kunnen worden terwijl ze nu nog zo klein zijn :) Het teveel aan plantjes is aardig om als cadeautje weg te kunnen geven.


Janine

14 april alweer 2 zaden die Zijn opgekomen is 1 10 cm met 3 blaadjes variëren van 2 cm tot 6 cm de 2de die erbij staat is wat langer met 2 blaadjes . Van alle zaden is er nu nog 1 aan het opkomen met al 1 blaadje. benieuwd wanneer de plant echt gaat groeien dan volgt er weer een nieuwe review


Janine Mourik

Deze besteld 19-12-20 in stekgrond gedaan vandaag 31-12-20 bij zaadjes aan het kiemen de rest was helaas aan het rotten. Benieuwd of deze 2 mooi gaan opkomen

Meer reviews