nl en


Tropisch / Muskaatboom (Myristica fragrans)

Muskaatboom (Myristica fragrans) Muskaatboom (Myristica fragrans) Muskaatboom (Myristica fragrans) Muskaatboom (Myristica fragrans)
Muskaatboom (Myristica fragrans) Muskaatboom (Myristica fragrans) Muskaatboom (Myristica fragrans) Muskaatboom (Myristica fragrans)
Muskaatboom (Myristica fragrans)
0 Review | Review toevoegen
De zaden van de muskaatboom zijn de bron van twee populaire specerijen: nootmuskaat en foelie.
€ 6,00
per zaad
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
Familie: Myristicaceae
Latijnse naam: Myristica fragrans
Nederlandse naam: Muskaatboom
Herkomst: Banda-eilanden (Indonesië)  

De muskaatboom groeit van nature op de Banda-eilanden in Indonesië, maar wordt tegenwoordig in meerdere tropische gebieden gekweekt. De zaden van de muskaatboom zijn namelijk de bron van twee populaire specerijen: nootmuskaat en foelie. Naar schatting worden deze specerijen al 3500 jaar in Indonesië gebruikt bij het koken, maar vanaf de 17e eeuw werden ze ook ontdekt door andere Aziatische keukens. Nootmuskaat wordt verkregen door de zaden te verpulveren en foelie is de gedroogde zaadmantel. Deze zaadmantel is vers felrood gekleurd en dat geeft een mooi contrast met de grote, glanzende, bruine zaden. De zaden zitten elk in een gele vrucht die bij rijping in tweeën splitst.
In de tropen groeit de muskaatboom tot een hoogte van ongeveer 15 meter en de eerste vruchten worden vanaf een jaar of 7 gevormd aan vrouwelijke bomen. Mannelijke bomen zijn nodig voor de bevruchting, waarbij met name kevers het stuifmeel overbrengen van de kleine, witte bloemen. De soort kan buiten de tropen gehouden worden als decoratieve kamerplant. Het produceren van vruchten zal daarbij lastig zijn, maar het is een interessante en historische soort om zelf op te kweken.

Zaaibeschrijving: Zaad eerst op 1 plek aanschuren met schuurpapier, tot er kleurverschil zichtbaar wordt. Vervolgens 24 uur laten weken in water en zaaien in zaai- en stekgrond. Grond constant licht vochtig houden en op een warme plaats zetten (25-30grC. is optimaal). Kieming meestal na enkele weken, maar kan volgen zolang het zaad hard is.

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld  
Minimumtemperatuur: 5 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.