nl en
๎Œ”

Tropisch / Raffles bekerplant (Nepenthes rafflesiana)

Raffles bekerplant (Nepenthes rafflesiana) Raffles bekerplant (Nepenthes rafflesiana) Raffles bekerplant (Nepenthes rafflesiana) Raffles bekerplant (Nepenthes rafflesiana)
Raffles bekerplant (Nepenthes rafflesiana) Raffles bekerplant (Nepenthes rafflesiana) Raffles bekerplant (Nepenthes rafflesiana) Raffles bekerplant (Nepenthes rafflesiana)
Raffles bekerplant (Nepenthes rafflesiana)
0 Review | Review toevoegen
Deze vleesetende plant produceert bekers die wel 20 cm groot kunnen worden.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 dagen

โ‚ฌย 4,50
per 10 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Nepenthaceae
Latijnse naam: Nepenthes rafflesiana
Nederlandse naam: Raffles bekerplant
Herkomst: Borneo

Deze vleesetende plant produceert bekers die wel 20 cm groot kunnen worden. Insecten worden gelokt met nectarklieren, waarna ze door de gladde wanden in een bad van verteringsenzymen vallen. Op die manier komt de plant aan zijn mineralen die in het natuurlijke verspreidingsgebied weinig aanwezig zijn. Van oorsprong zijn er vooral populaties op Borneo, maar de soort komt ook voor in andere delen van Indonesië en Maleisië. Het is een laaglandsoort die in het regenwoud voorkomt op open, zandrijke stukken tot een hoogte van 1200 meter. De plant klimt voornamelijk in bomen of over stenen en kan daarmee wel 15 meter groot worden. De bekers zijn variabel van vorm en kleur, maar zijn meestal lichtgroen met paarse vlekken. Onderin zijn ze bolvormig met opvallende, getande vleugels, en bovenin zijn de bekers smal en ongevleugeld.   

Het is een relatief makkelijke Nepenthes-soort om te houden. Optimaal zou een temperatuur tussen de 25 en 30grC zijn met een luchtvochtigheid van boven de 70%, maar de soort kan goed overweg met een lagere temperatuur en vochtigheid. Zorg in ieder geval voor een lichte standplaats zonder direct zonlicht, een goed doorlatende natte grond met veel organisch materiaal (bijv. Sphagnum) en besproei de plant regelmatig met gedistilleerd water of regenwater. Kraanwater bevat teveel mineralen voor de wortels, waardoor dit niet geschikt is. Als kamerplant zouden de bekers te weinig insecten kunnen vangen, waardoor het vaak nodig is om de plant ‘bij te voeren’. Dit kan met muggen, vliegen en andere insecten. Afhankelijk van de grootte van de plant, zou de plant voldoende hebben aan 1 insect per dag. 

Zaaibeschrijving: De kort houdbare zaden zaaien op Sphagnum-mos en besproeien met gedistilleerd of regenwater. Volledig afdekken met folie of glas en bij 26 tot 30grC op een lichte standplaats zonder direct zonlicht zetten. Kieming na enkele weken tot maanden.   

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Uitdaging
Minimumtemperatuur: 15 graden Celsius
 

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.