nl en
๎Œ”

Tropisch / Indiase sandelhout (Santalum album)

Indiase sandelhout (Santalum album) Indiase sandelhout (Santalum album) Indiase sandelhout (Santalum album)
Indiase sandelhout (Santalum album) Indiase sandelhout (Santalum album) Indiase sandelhout (Santalum album)
Indiase sandelhout (Santalum album)
0 Review | Review toevoegen
Sandelhout is een heerlijk geurende houtsoort die afkomstig is van deze kleine tropische boom uit India.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 dagen

โ‚ฌย 3,50
per 5 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Santalaceae
Latijnse naam: Santalum album
Nederlandse naam: Indiase sandelhout
Herkomst: India

Sandelhout is een heerlijk geurende houtsoort die afkomstig is van deze kleine tropische boom uit India. Vroeger werd het hout van de boom veel gebruikt in de houtbewerking, maar tegenwoordig kennen we het vooral van de etherische olie en wierook. Dit komt door de sterke afname van deze soort in de natuur door overexploitatie, waardoor er vrijwel geen oudere bomen meer voorkomen voor het verkrijgen van het aromatische kernhout. Dat hout krijgt pas na 10 jaar zijn geur en kan eigenlijk pas vanaf 20 jaar worden geoogst. De productie van de etherische olie en wierook wordt momenteel gereguleerd door de Indiase overheid, zodat een verdere afname van de soort kan worden voorkomen. De olie wordt vooral gebruikt in parfums en voor huidtoepassingen, terwijl de wierook religieus wordt gebruikt binnen het hindoeïsme. De naam ‘sandal’ is afgeleid van ‘chandanan’ dat in het Sanskriet ‘hout voor het roken van wierook’ betekent. 

De soort groeit van nature in drogere bossen langs de kust met veel zandgrond. De hoogte kan daar 9 meter worden en bijzonder is dat de wortels kunnen parasiteren op die van andere bomen voor het verkrijgen van meer voedingsstoffen. Al na 3 jaar kan de boom tot bloei komen, waarna de gevormde vruchten worden gegeten door vogels. Bij een groei als kamerplant kunt u een zandrijke grond geven en een zonnige standplaats met af en toe water. 

Zaaibeschrijving: Zaden eerst 30 sec. laten weken in bijna kokend water. Daarna in lauwwarm water overzetten en 24 uur laten weken. Zaaien in zaai- en stekgrond en bij 22-25grC laten kiemen. Kieming meestal na 4-8 weken, maar kan langer duren. 

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 5 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.