nl en
๎Œ”

Tropisch / Jadebloem (Strongylodon macrobotrys)

Jadebloem (Strongylodon macrobotrys) Jadebloem (Strongylodon macrobotrys) Jadebloem (Strongylodon macrobotrys)
Jadebloem (Strongylodon macrobotrys) Jadebloem (Strongylodon macrobotrys) Jadebloem (Strongylodon macrobotrys)
Jadebloem (Strongylodon macrobotrys)
1 Review | Review toevoegen
Klimplant met bijzondere blauwgroene, turquoise bloemen.
โ‚ฌย 20,00
per zaad
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
Familie: Fabaceae
Latijnse naam: Strongylodon macrobotrys
Nederlandse naam: Jadebloem
Herkomst: Filipijnen

De blauwgroene, turquoise kleur van de bloemen ziet er bijzonder uit. Ze groeien in trossen van soms wel 100 bloemen, waarbij de lengte van een bloemtros in het regenwoud wel 3 meter kan bereiken. De snavelachtige vorm maakt ze toegankelijk voor vleermuizen die de nectar komen drinken en daarbij de bloemen bestuiven. Na bestuiving worden de bloemen gevolgd door ovaalronde vruchten met daarin tot 12 grote, hoekige zaden. 

De jadebloem komt van oorsprong uit het regenwoud in het noorden van de Filipijnen. Door houtkap zijn de natuurlijke populaties helaas grotendeels verdwenen, maar in bijvoorbeeld botanische tuinen kan de plant met enige regelmaat worden aangetroffen. Het is een klimplant die in het regenwoud tot een hoogte van 20 meter kan groeien. De plant houdt van een zonnige standplaats, waardoor een verwarmde serre of kas ideaal zouden zijn. Maar ook als kamerplant doet de soort het vrij goed, waarbij u deze bijvoorbeeld kunt laten klimmen langs een groot raam. Zorg voor een voedselrijke, goed doorlatende grond en geef de plant regelmatig water. 

Zaaibeschrijving: Het grote zaad is kort houdbaar en kan direct na ontvangst worden gezaaid in een goed doorlatende grond met organisch materiaal. Kieming bij 25-30grC meestal na enkele weken.

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 15 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen
Claire Nieuwenhuis - 14-08-2023 16:37

Drie weken geleden het (grote) zaad gezaaid in een 2,5 liter kweekpot met gezeefd potgrond. Iedere ochtend besproeid en afgedekt met huishoudfolie op een vensterbank (zuiden). Vannacht/Vanmorgen ontkiemd en gelijk 5 cm gegroeid! Ontzettend benieuwd naar het vervolg, maar erg hoopvol!