nl en
๎Œ”

Subtropisch / Argan (Argania spinosa)

Argan (Argania spinosa) Argan (Argania spinosa) Argan (Argania spinosa)
Argan (Argania spinosa) Argan (Argania spinosa) Argan (Argania spinosa)
Argan (Argania spinosa)
3 Reviews | Review toevoegen
Vooral bekend door de dure arganolie die uit de zaden van deze Marokkaanse boom gewonnen wordt.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

โ‚ฌย 4,00
per 3 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
De argan is vooral bekend door de arganolie die uit de zaden wordt gewonnen. Arganolie is een dure olie (€100,- per liter) en wordt daarom ook wel vloeibaar Marokkaans goud genoemd. Dit komt door de zeldzaamheid van de bomen (komen alleen nog voor in het zuidwesten van Marokko en een klein deel van Algerije) en door de arbeidsintensieve oogst. De olie wordt in de Marokkaanse keuken gebruikt om brood te dippen en bijv. om salades en couscous mee te besprenkelen, terwijl de cosmetica-industrie de olie heeft ontdekt voor het behandelen van de huid. De boom wordt door de hoge prijs van de olie inmiddels goed beschermd door de lokale bevolking. In de natuur kan de boom 8 tot 10 meter hoog worden en een leeftijd bereiken van 150-200 jaar oud. Wij kunnen de soort houden als kuipplant bij een minimumtemperatuur van -5 graden Celsius. De plant is goed bestand tegen droogte en hoge temperaturen en houdt van een zonnige standplaats.

Zaaibeschrijving: Zaden 2 tot 4 dagen laten weken in lauwwarm water en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond. Grond constant licht vochtig houden en op een warme plaats (25-30grC) laten kiemen. Kieming kan enkele weken tot maanden duren.   

Familie: Sapotaceae
Latijnse naam: Argania spinosa
Nederlandse naam: Argan
Oorsprong soort: Marokko

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Uitdaging
Minimumtemperatuur: -5 graden Celsius


Foto 2: Bjorn Christian Torrissen (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 3: Owen Morse

Sorteren op:

Review toevoegen
Davidboaz - 09-05-2020 18:47

Succesvol gekweekt. het is een lange smalle stam met heel veel kleine bladjes. Makkelijk, al groeit hij niet hard. Tolereert droogte goed.

Anneke - 25-04-2020 19:40

Bij de eerste poging is het niet gelukt. Uiteindelijk toch een tweede poging gewaagd dit voorjaar: en zowaar zijn er 2 ontkiemd. Het zijn nu nog kleine plantjes.

Jowell - 09-08-2015 22:07

Zaden gekregen via een liefhebber, makkelijke kiemer zonder weken kieming duurde bij mij 3weken en de plant groeit best snel, alleen mis ik de ervaring van het houden van deze plant, makkelijke plant? of is deze alleen makkelijk als je hem al kuipplant houd?