nl en

Tropisch / Cruz Caspi (Browneopsis ucayalina)

Cruz Caspi (Browneopsis ucayalina) Cruz Caspi (Browneopsis ucayalina)
Cruz Caspi (Browneopsis ucayalina) Cruz Caspi (Browneopsis ucayalina)
Cruz Caspi (Browneopsis ucayalina)
5 Reviews | Review toevoegen
Zeer bijzondere en zeldzame soort uit Ecuador. Jong blad is eerst roodpaars-wit gevlekt en verkleurt daarna via roodgroen naar volledig groen.
€ 9,00
per zaad
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
Familie: Fabaceae
Latijnse naam: Browneopsis ucayalina
Nederlandse naam: Cruz Caspi
Herkomst: Zuid-Amerika / Ecuador

Zeer bijzondere, zeldzame soort uit Ecuador. Jong blad is eerst rood/paars-wit gevlekt, verkleurt daarna naar rood-groen en vervolgens naar volledig groen. Heel apart om te zien!
Het is een tropische plant, waardoor een groei binnenshuis met regelmatig sproeien nodig is. 's Winters mag de temperatuur niet beneden de 15 graden Celsius zakken. Een soort die niet mag ontbreken in een zeldzame tropische plantencollectie.  
 
Zaaibeschrijving: Zaaien in zaai- en stekgrond bij een temperatuur van 25-30 graden Celsius. Grond constant vochtig houden en geheel afdekken met huishoudfolie of glas. Kieming na 3 tot 6 weken.

De zaden zijn soms maar een keer per jaar beschikbaar. Houd rekening met een lange levertijd.  

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 15 graden Celsius

Foto's: Jardin Boricua via Flickr

Sorteren op:

Review toevoegen
Julie - 15-01-2022 19:19

2 weken lang in een bakje met natte keukenrol gelegd. Daarna in een kiemkasje binnen in de grond gedaan, gedacht dat er niks meer van zou komen. Maar toch na 8 (!) Maanden ontkiemt :) ben benieuwd hoe de eerste blaadjes wr uit gaan zien.

Arno Mortier - 11-05-2021 10:27

Zaad plat in de aarde laten ontkiemen boven het rooster van mijn diepvriezer (warme lucht), met een deksel om de vochtigheid hoog te houden. Af en toe extra bevochtigd. Na 3a4 maand is ie ontkiemd. Plantje ziet er goed uit, hopelijk blijft ie het goed doen!

Arjan - 03-01-2021 15:08

Medio okt heb ik twee zaden besteld. Ik heb ze in vochtig keukenpapier gewikkeld, in een bakje gedaan en dat weer op een verwamingsmatje gezet met thermostaat op 28 graden Celcius. Na een paar weken kwam bij één zaad het worteltje naar buiten....die heb ik vervolgens voorzichtig overgebracht naar een pot met aarde. Inmiddels ruim een maand later heb ik een plantje van circa 10 cm groot met 4 prachtige rode gevlekte bladeren. De pot staat binnen op de ventsterbank, met daarom heen een plastic zak dat bovenaan een beetje open staat. Op deze wijze wil ik de luchtvochtigheid hoog houden. Het plantje lijkt het er goed bij te doen.

Waldemar - 19-01-2019 21:34

Just started to grow. Germinating time - 6 months.

Very happy. Thanks

Herman ter Huurne - 26-11-2012 20:51

Beste Sander,
Sipke Hoogma van Seedgarden of Eden heeft van de Browneopsis uyacalina zaailingen aangeboden voor 17,50 euro.
Hij heeft dus wel de ervaring met de zaaiprocedure en verdere opkweek.
Misschien wil hij jou wel het geheim vertellen. Of (indien hij jou tezeer als concurrent ziet) moet ik hem die vraag stellen door bijv. een zaad van de Browneopsis te kopen. Ik vind het wel een heel bijzondere plant.
Groeten, Herman