Top

Butea monosperma

  • Butea monosperma
  • Butea monosperma
4,00
per 5 zaden

Nederlandse naam:
Vlam van het bos / Palash / Dhak

Herkomst:
Zuid-Azië

Minimumtemperatuur:
3 graden Celsius

Beschrijving:
De vlam van het bos bloeit overweldigend mooi met pluimen vol felle, oranjerode bloemen. De bloemen worden bestoven door de purperhoningzuiger die met zijn lange snavel bij de nectar kan zonder de bloemen te beschadigen. Het is een tropische boom die in de natuur tot 12 meter hoog kan worden en bij ons gehouden kan worden als kuipplant met een minimumtemperatuur van 3 graden Celsius. Een standplaats in de zon is nodig voor een goede groei.
De soort speelt een belangrijke rol bij de productie van schellak. Dit wordt geproduceerd door de lakschildluis die in tropische gebieden op de boom leeft. Schellak wordt door de farmaceutische industrie toegepast en bijvoorbeeld ook gebruikt voor de waslaag van een citroen. Daarnaast is deze soort van religieuze betekenis voor Hindoes en worden vuren in tempels aangemaakt met het hout van de boom.

Zaaibeschrijving:
Zaden 48 uur laten weken in water en 1 cm diep zaaien in een mengsel van zaaigrond en zilverzand (50-50). Afdekken met huishoudfolie of glas en grond constant vochtig houden. Op een warme plaats laten kiemen, bijv. in de buurt van een kachel of in de zon. Zaden zijn lastig te kiemen.

Zaaitijd:
Gehele jaar

Moeilijkheidsgraad:
Uitdaging

Foto 2: Siriwan Phusanawiwat


Verwachte levertijd: 2 dagen
Reviews (0)
Type de code over