Top

Camellia sinensis

  • Camellia sinensis
  • Camellia sinensis
rating 5
(4.8 / 4 Reviews)
4,00
per 5 zaden

Nederlandse naam:
Theeplant

Herkomst:
Zuidoost-Azië

Minimumtemperatuur:
-12 graden Celsius

Beschrijving:
Thee uit eigen tuin? Dat kan.
Jonge planten moeten nog beschermd worden tegen vorst, maar daarna vormen temperaturen tot 12 graden onder het vriespunt geen probleem. Zorg voor een zonnige standplaats en een goed doorlatende grond. Bijvoorbeeld een mengsel van boomschors, kiezels, zand en potgrond. Geef de plant wel regelmatig water, maar voorkom natte voeten. 
Thee wordt gemaakt van de bladeren. Witte, gele, groene en zwarte thee komen allemaal van dezelfde plant maar kennen een eigen productiemethode. Vooral de knop en de eerste 3 blaadjes worden gebruikt voor thee, ouder blad wordt niet geplukt. Des te langzamer de groei, des te beter de kwaliteit van de thee. Vandaar dat theeplanten in Azië vaak op grotere hoogte worden gekweekt om de kwaliteit te verhogen.       

Zaaibeschrijving:
Zaden aanschuren totdat zaadwand stuk dunner is geworden. Vervolgens 48 uur laten weken in water en daarna zaaien in zaai- en stekgrond. Grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op een warme plaats in huis laten kiemen. Bijvoorbeeld in de buurt van een kachel of in de zon.
Zaden blijven niet lang houdbaar dus niet te lang wachten met zaaien.

Zaaitijd:
Gehele jaar

Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld

Foto 1: Sebastian Jude
 


Soort is tijdelijk niet op voorraad
Verwachte levertijd: 2 maanden
Reviews (4)
rating 5 (4.8 / 4 Reviews)

Rimmert (13-06-2019) rating 5 Alle vijf zaden uitgekomen en het zijn nu jonge plantjes met gemiddeld zes bladeren. Benieuwd wanneer ik voor het eerst kan plukken.
Somminge bladeren krijgen bruine vlekken, misschien toch iets te natte grond

Aron (14-05-2019) rating 4 Vier van de vijf zaden zijn ontkiemd. Alleen hebben de plantjes verschillende kleur bladeren en of stelen, variërend van lichtgroen naar donkerrood! Vraag me dus nu af of het hier daadwerkelijk om zaailingen van Camellia Sinensis gaat en niet om Camellia Japonica. De tijd zal het leren.

Marco Clappers (05-04-2019) rating 5 Helaas geen enkele uitgekomen, ik had ook bij sommige door de wand heen geschuurd, kijk uit dit kan vrij snel gaan! Er zit er nog wel een in de grond die half ontkiemt is, hopen dat die als nog gaat groeien! Dit ligt niet aan de zaden natuurlijk meer mijn onkunde.

Johan (14-06-2016) rating 5 Afgelopen voorjaar vijf zaden besteld en het duurde even voordat ze geleverd werden. Maar de zaden waren zeker vers: drie van de vijf zijn uitgelopen. Dat is een goede score.

Type de code over