nl en

Winterhard / Jack boon (Canavalia ensiformis)

Jack boon (Canavalia ensiformis) Jack boon (Canavalia ensiformis) Jack boon (Canavalia ensiformis)
Jack boon (Canavalia ensiformis) Jack boon (Canavalia ensiformis) Jack boon (Canavalia ensiformis)
Jack boon (Canavalia ensiformis)
0 Review | Review toevoegen
De mogelijke boon van het bekende sprookje Jaap en de bonenstaak (Jack and the beanstalk). De spierwitte bonen kunnen worden gegeten. Eenjarige plant.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 3,50
per 5 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Fabaceae
Latijnse naam: Canavalia ensiformis
Nederlandse naam: Jack boon
Herkomst: Zuid-Amerika

Jaap en de bonenstaak (Jack and the beanstalk) is een bekend sprookje over een bonenplant die tot aan de hemel reikt. Dit is de Jack bean, de boon van Jaap, mogelijk de boon van het mysterieuze sprookje. De oorsprong van het sprookje is onduidelijk, evenals de auteur, maar we kunnen er vanuit gaan dat de schrijver deze boon heeft bedoeld. Waarschijnlijk wordt het sprookje sinds 1700 van generatie op generatie doorverteld.
De spierwitte bonen worden in Zuid-Amerika op vrij grote schaal gebruikt voor consumptie door mens en dier. De bonen zijn licht giftig, maar verliezen dat als ze even goed gekookt worden. Ze bevatten daarnaast veel urease, een enzym, en ook enkele interessante stoffen voor de biotechnologie. Het is een tot 2 meter grote peulplant (minder hoog dan in het sprookje) die goed tegen droogte kan en in ons land gehouden kan worden als eenjarige.

Zaaibeschrijving: De zaden kunnen gezaaid worden in zaai- en stekgrond, waarbij ze maar heel licht afgedekt dienen te worden met grond. Zet ze op een lichte plaats bij een temperatuur van 15-20 graden Celsius en houd de grond constant vochtig (daarvoor afdekken met huishoudfolie of glas).

Zaaitijd: Februari - juni
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 0 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.