nl en
๎Œ”

Subtropisch / Zijdeboom (Ceiba speciosa)

Zijdeboom (Ceiba speciosa) Zijdeboom (Ceiba speciosa) Zijdeboom (Ceiba speciosa)
Zijdeboom (Ceiba speciosa) Zijdeboom (Ceiba speciosa) Zijdeboom (Ceiba speciosa)
Zijdeboom (Ceiba speciosa)
6 Reviews | Review toevoegen
Zaadpluis van de zijdeboom wordt gebruikt voor het traditioneel maken van kano's, papier en touw. De soort kan lichte vorst verdragen en lijkt op de kapokboom.

Verwachte verwerkingstijd

2 dagen

โ‚ฌย 3,50
per 10 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Malvaceae
Latijnse naam: Ceiba speciosa
Nederlandse naam: Zijdeboom
Herkomst: Zuid-Amerika

De zijdeboom (silk floss tree) groeit van oorsprong in de (sub)tropische gebieden van zuidelijk Zuid-Amerika en komt uit dezelfde familie als de baobab en de kapokboom. Net als bij de kapokboom maakt de zijdeboom ook een soort katoenpluis, maar dan van slechtere kwaliteit zodat het niet geweven kan worden. Het wordt gebruikt voor verpakkingsmaterialen, het traditioneel maken van kano's en de productie van papier en touw.
Deze soort is koudebestendiger dan de kapokboom en kan lichte vorst verdragen. De plant kan daarom gehouden worden als kuipplant op een zonnige plaats. De groei is snel, maar de plant kan goed gesnoeid worden. De stam heeft stekels en is aan de onderkant verdikt voor de opslag van water, zodat de soort bestand is tegen droogte. De 15 cm grote, wit-roze bloemen worden in de natuur bestoven door de beroemde Monarch-vlinders.  

Zaaibeschrijving: Zaden 24 uur laten weken in water en zaaien in zaai- en stekgrond. Grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op een warme plaats laten kiemen.

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: -5 graden Celsius

Foto 1: Mauro Guanandi via Flickr

Sorteren op:

Review toevoegen
Mathijs - 24-05-2023 11:57

Fijne plant. Ik was bang dat ik 'm om zeep had geholpen, omdat ie in de herfst al z'n blad verloor, en z'n pogingen om nieuw blad te maken door mij werden verdronken. Nu, in de lente is ie gewoon weer uitgelopen en groeit als kool, ook al staat ie binnen. Robuust dus.

Martijn - 03-06-2021 09:20

5 zaden gezaaid in een onverwarmde kweekbak in vochtige zaaigrond (neergezet voor een raam op het zuiden), uiteindelijk zijn daarvan 3 gekiemd binnen 2 weken. De boompjes groeien hard en zien er gezond uit en ze zijn nu, na een maand of 2, zo'n 30cm hoog en het lijkt of het stammetje al een beetje houtig begint te worden.

Anoniem - 05-01-2021 22:42

Aanvulling op vorig bericht, uiteindelijk 4 boompjes van ong. 20/25 cm...ze staan er mooi bij....hebben mooie groene blaadjes....

Richard - 24-09-2020 20:17

Ben er nog niet aan uit, voorlopig ontwikkelen de zaden uitsluitend een transparante gelei. nadat ze opengebarten zijn.

Anneke - 25-04-2020 19:14

De zaden zijn goed uitgekomen. In de eerste jaren heb ik ze binnengehouden. Ze groeiden toen slechts heel langzaam. Daarna heb ik een deel van de planten in de zomer buitengezet. Dat is heel goed gegaan: in korte tijd groeiden ze uit tot flinke kuipplanten. Ze kunnen het beste binnenshuis overwinteren in een verwarmde kamer omdat ze anders hun blad verliezen.

Joke - 12-03-2019 11:19

Heb deze zaden ca 1 jaar geleden gezaaid. Zijn goed aangeslagen en nu plantjes van ca. 25/30 cm. Hoop ze dit voorjaar als kuipplant buiten te zetten.