nl en
๎Œ”

Subtropisch / Apenhandboom (Chiranthodendron pentadactylon)

Apenhandboom (Chiranthodendron pentadactylon) Apenhandboom (Chiranthodendron pentadactylon) Apenhandboom (Chiranthodendron pentadactylon) Apenhandboom (Chiranthodendron pentadactylon) Apenhandboom (Chiranthodendron pentadactylon)
Apenhandboom (Chiranthodendron pentadactylon) Apenhandboom (Chiranthodendron pentadactylon) Apenhandboom (Chiranthodendron pentadactylon) Apenhandboom (Chiranthodendron pentadactylon) Apenhandboom (Chiranthodendron pentadactylon)
Apenhandboom (Chiranthodendron pentadactylon)
1 Review | Review toevoegen
Een overweldigend mooie plant met felrode bloemen in de vorm van een apenhand.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

โ‚ฌย 5,00
per 5 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Malvaceae
Latijnse naam: Chiranthodendron pentadactylon
Nederlandse naam: Apenhandboom
Herkomst: Guatemala

De apenhandboom is misschien wel de mooiste kuipplant ter wereld. Deze overweldigend mooie plant met indrukwekkende bloemen kan op latere leeftijd zelfs temperaturen tot 6 graden onder het vriespunt hebben. Jongere planten kunnen het beste tegen vorst beschermd worden. De naam apenhandboom komt voort uit de vorm van de bloemen die op de klauwtjes van een aap lijken. Chiranthodendron is Latijn voor hand-bloem-boom en pentadactylon betekent vijf vingers. De bloemen zijn felrood en de soort maakt mooi, groot, hartvormig blad.
Oorspronkelijk groeit de plant in de bergwouden van Guatemala. De zaden zijn maar heel zelden verkrijgbaar en blijven maar kort kiemkrachtig. De levertijd van deze soort kan daardoor een aantal maanden bedragen, maar is het wachten meer dan waard.

Zaaibeschrijving: Zaden 24 uur laten weken in water van 20-25 graden Celsius. Vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond bij een temperatuur van 25-27 graden Celsius. Kieming na ongeveer 6-14 weken. Kiemen kan vrij lastig gaan, een beetje geluk is vaak nodig. Het lijkt te helpen om de zaden eerst op 1 plek aan te schuren met schuurpapier, totdat er kleurverschil zichtbaar is. Daarna laten weken in water en zaaien. Veel succes. 

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Uitdaging
Minimumtemperatuur: -6 graden Celsius

Foto 1: Xerantheum via Flickr
Foto 2: Stan Shebs (CCA-1.2 Wikipedia)
Foto 3: James Gaither via Flickr

Sorteren op:

Review toevoegen
Laura - 15-08-2021 00:10

Ik zal jullie vertellen dat er na 2 weken al 3 van de 5 zaadjes ontkiemen. Ik heb ze in een verwarmde kas met thermostaat en de temperatuur is constant tussen de 26-28 graden. Verder staan ze onder een kweeklamp (LED Full Spectrum) en hou ik de grond constant vochtig.
Wordt vervolgd ;)