nl en


Subtropisch / Witte papegaaiensnavel (Clianthus puniceus 'alba')

Witte papegaaiensnavel (Clianthus puniceus 'alba') Witte papegaaiensnavel (Clianthus puniceus 'alba')
Witte papegaaiensnavel (Clianthus puniceus 'alba') Witte papegaaiensnavel (Clianthus puniceus 'alba')
Witte papegaaiensnavel (Clianthus puniceus 'alba')
2 Reviews | Review toevoegen
Een zeldzame witte variëteit van de rode papegaaiensnavel. In het wild is deze variëteit vrijwel uitgestorven, maar gelukkig wordt de soort nog wereldwijd opgekweek
€ 6,00
per 10 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
Dit is een zeldzame witte variëteit van de normaal rode papegaaiensnavel. De bloemen zijn verder precies hetzelfde en lijken ook op de snavel van de Nieuw-Zeelandse papegaai, de kaka. Het is een prachtige struik die bij ons gehouden kan worden als kuipplant op een zonnige plaats. Bescherm de plant tegen vorst.
In het wild is deze variëteit waarschijnlijk uitgestorven, maar gelukkig zijn er gekweekte exemplaren die de soort veilig stellen. Het is extra mooi om deze witte variant samen met de rode papegaaiensnavel te houden, eventueel zelfs samen in een grote kuip.

Zaaibeschrijving: Zaden 1 minuut laten weken in kokend water, vervolgens in koud water laten afkoelen. Zaden omwikkelen met vochtig keukenpapier en 24 uur laten liggen, constant vochtig houden. Na 24 uur moeten de zaden verdubbeld zijn in grootte, de zaadwand is in dat geval doorbroken. De zaden die niet zijn opgezwollen nogmaals kort weken in kokend water en na 24 uur opnieuw controleren in keukenpapier.
Opgezwollen zaden oppervlakkig zaaien in zaai- en stekgrond. Afdekken met huishoudfolie of glas, grond constant vochtig houden en op een warme plaats in huis laten kiemen. Kieming kan enkele weken of maanden duren.

Familie: Fabaceae
Latijnse naam: Clianthus puniceus 'alba'
Nederlandse naam: Witte papegaaiensnavel
Oorsprong soort: Nieuw-Zeeland

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Uitdaging
Minimumtemperatuur: 0 graden Celsius

Foto 1: P. Damez via www.phengels.fr
Foto 2: David Silva via Flickr

Sorteren op:

Review toevoegen
geurt - 27-05-2020 20:00

Inderdaad, de methode met kokend water leek goed te werken. Ongeveer de helft van de zaden zwol op en ontkiemde na ongeveer een week. De plantjes groeiden echter niet, en na ongeveer drie weken gingen ze vrij plotseling allemaal de pijp uit. Jammer..... Wat had ik hiertegen kunnen doen?

Frank - 08-10-2018 05:37

Volgens bovenstaande methode (tot 4x herhaald) 100% ontkieming binnen een week! Belangrijk om direct na ontkieming in potgrond in het licht te zetten bij 15-25 graden anders blijft de plant te teer (potten bij max. 1cm).