nl en

Tropisch / Kittelbloem (Clitoria ternatea)

Kittelbloem (Clitoria ternatea) Kittelbloem (Clitoria ternatea) Kittelbloem (Clitoria ternatea)
Kittelbloem (Clitoria ternatea) Kittelbloem (Clitoria ternatea) Kittelbloem (Clitoria ternatea)
Kittelbloem (Clitoria ternatea)
5 Reviews | Review toevoegen
De prachtige, diepblauwe bloemen worden in Azië gebruikt voor het blauw kleuren van gerechten en thee. Een klimplant voor binnen of de koude kas. 

Verwachte verwerkingstijd

2 dagen

€ 3,50
per 10 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

Familie: Leguminosae
Latijnse naam: Clitoria ternatea
Nederlandse naam: Kittelbloem / Vlinderboon
Herkomst: Tropisch Azië

Een tropische klimplant met prachtige, diepblauwe bloemen. Deze zijn ongeveer 4 cm groot en hebben een geel hart. Ze worden in de Aziatische keuken als natuurlijke kleurstof gebruikt voor het blauw kleuren van vooral rijst. Nasi kerabu is bijvoorbeeld een bekend gerecht, waarbij de rijst mooi blauw gekleurd is. In Thailand wordt er een thee gemaakt van de bloemen met hetzelfde blauwe effect. 

De soort groeit van oorsprong in het zuidoosten van Azië, maar komt inmiddels wereldwijd in de tropen voor. De plant is te houden als kamerplant, of als eenjarige in de koude kas. Met een max. hoogte van 2 meter doet hij het goed in een pot. De Latijnse naam Clitoria is ontstaan door de vorm van de bloemen: naamgever Linnaeus vond ze op het vrouwelijke geslachtsdeel lijken en koos daarom voor deze opvallende naam. 

Zaaibeschrijving: Zaden op 1 plek aanschuren met schuurpapier en vervolgens 24 uur laten weken in lauwwarm water. Zaaien in zaai- en stekgrond en bij 20-25 grC laten kiemen. 

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 10 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen
Daniel - 21-12-2022 14:18

Wonderful plant. Viable seeds. Never managed to get it to flower indoors but I'll grow it again in an actual garden in the future.

Liesbeth - 19-01-2021 09:36

Hier na 2 dagen een heel vlotte ontkieming.
We hebben allerlei manieren geprobeerd
- gewoon zaai- en stekgrond
- zaai pods
-rotswol
allemaal vlot ontkiemd. Nu afwachten welke goed gaan groeien

Anoniem - 05-01-2021 20:31

Deze vond ik lastiger
Zal aan mij liggen, maar na 3 weken op 25 graden...2 kiemertjes een stortte in elkaar....overblijver verpot. Het stek grond na een magnetron verhitting weerhergebruikt...wat zie ik nu na 1 maand nog een kiemertje..

Mona - 27-11-2018 17:00

De zaadjes deden het prima, ik was er erg blij mee. Alleen had ik de kleine plantjes zaterdag naar de woonkamer verhuisd ivm de lagere temperaturen, en mijn twee katten hebben over nacht alle bladeren opgegeten. Gelukkig zijn ze niet giftig! In het voorjaar opnieuw beginnen dus..

Carl en Louise - 18-09-2018 21:31

Na vier dagen zijn er al drie kleine plantjes uit de grond gekomen. We zijn erg benieuwd hoe ze verder gaan groeien!