nl en
๎Œ”

Winterhard / Kiwano (Cucumis metuliferus)

Kiwano (Cucumis metuliferus) Kiwano (Cucumis metuliferus) Kiwano (Cucumis metuliferus) Kiwano (Cucumis metuliferus)
Kiwano (Cucumis metuliferus) Kiwano (Cucumis metuliferus) Kiwano (Cucumis metuliferus) Kiwano (Cucumis metuliferus)
Kiwano (Cucumis metuliferus)
2 Reviews | Review toevoegen
Het vruchtvlees van de gestekelde vruchten is groen en smaakt naar een mix van banaan, komkommer en citroen. Ze kunnen vers met wat suiker worden gegeten.
โ‚ฌย 3,50
per 10 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
Familie: Cucurbitaceae
Latijnse naam: Cucumis metuliferus
Nederlandse naam: Kiwano
Herkomst: Kalahari, Afrika

De kiwano, stekelaugurk of gehoornde meloen is een kruidachtige plant uit Afrika die het bij ons goed doet als eenjarige in de tuin. Het is geen familie van de kiwi (zoals de naam doet vermoeden), maar familie van de komkommer. Wel is de soort door Nieuw-Zeeland geïntroduceerd in de handel, waardoor kiwano gezien kan worden als handelsnaam. Het vruchtvlees van de gestekelde vruchten is groen en waterig en smaakt naar een combinatie van banaan, komkommer en citroen. De vruchten kunnen vers gegeten worden, maar daarbij is het aan te raden om wat zout of suiker toe te voegen om de smaak te versterken. Rijp hebben de vruchten een oranje kleur.

Zaaibeschrijving: In april of mei binnenshuis zaaien bij kamertemperatuur. Grond constant vochtig houden. Als kleine plantjes uitplanten. Vruchten kunnen in september of oktober geoogst worden.

Zaaitijd: Maart - Juni
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Minimumtemperatuur: Eenjarig

Foto 1: Jardin Mundani 

Sorteren op:

Review toevoegen
Alie - 16-05-2022 18:30

Van de ruim 10 zaden zijn er 4 opgekomen binnen een week of 3/4. De rest komt niet meer.
Het wortelstelsel ontwikkelt snel en planten groeien ook erg snel.

Joop - 07-04-2022 17:15

8 van de 10 zaden waren binnen 1 maand opgekomen in zaai- en stekgrond. De planten in het voorjaar in een kas geplaatst. De planten groeien heel hard. Heel veel vruchten van de planten gehaald in het najaar. De vruchten zijn vanaf het begin al stekelig (en scherp!) maar heel mooi van kleur. De smaak is zoals beschreven in de tekst, heel apart.