Top

Cyathea robertsiana

  • Cyathea robertsiana
5,00
per portie sporen

Nederlandse naam:
Slanke boomvaren

Herkomst:
Australië

Minimumtemperatuur:
-3 graden Celsius

Beschrijving
Een aantrekkelijke boomvaren met een smalle stam (minder dan 5 cm) en lichtgroen blad tot 1 meter lang. Houdt van een schaduwrijke plaats en van regelmatig besproeid met water te worden. Kan goed tegen kou, maar moet tegen vorst en harde wind beschermd worden.  

Zaaibeschrijving:
Sporen uitstrooien over zaai- en stekgrond en afdekken met glas of huishoudfolie. De grond mag niet uitdrogen, maar let ook op dat de grond niet te nat wordt.
Sporen hebben een ander principe dan zaden, aangezien sporen eenslachtig zijn. Er zijn mannelijke en vrouwelijke sporen die eerst een prothallium vormen, een eerste paar piepkleine blaadjes. Dit kunt u zien als een soort groene waas over de grond. De mannelijke kiemplantjes produceren zaadcellen die zich verspreiden door water en op die manier in contact moeten komen met de vrouwelijke kiemplantjes. Door regelmatig wat water te sproeien over de grond bevordert u dit proces.  
Als de mannelijke cellen bij het vrouwelijke prothallium zijn aangekomen, volgt er bevruchting en kan de daadwerkelijke boomvaren gaan groeien.

U begrijpt misschien wel dat door dit proces een kiemingsduur lastig is aan te geven. Het hangt af van het moment dat de cellen elkaar hebben 'gevonden' en dit kan enkele weken, maar ook maanden duren.

Zaaitijd:
Gehele jaar

Moeilijkheidsgraad:
Uitdaging

Foto: Tanetahi via Flickr


Soort is tijdelijk niet op voorraad
Verwachte levertijd: 6 maanden
Reviews (0)
Type de code over