nl en

Winterhard / Cobralelie (Darlingtonia californica)

Cobralelie (Darlingtonia californica) Cobralelie (Darlingtonia californica)
Cobralelie (Darlingtonia californica) Cobralelie (Darlingtonia californica)
Cobralelie (Darlingtonia californica)
0 Review | Review toevoegen
Een vleesetende plant met blad dat de vorm heeft van de kop van een cobra. Insecten kunnen na het binnengaan van de val niet meer ontsnappen en worden in een bad van enzymen en bacteriën verteerd.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 4,00
per 10 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
De cobralelie is een vleesetende plant die van oorsprong groeit langs koude beekjes in Californië en Oregon in de Verenigde Staten. Het blad heeft de vorm van de kop van een cobra en heeft op het eind zelfs gevorkt blad dat de tong suggereert, vandaar de naam cobralelie. Als insecten de plant binnengaan, vallen ze in een bad van enzymen en bacteriën die zorgen voor de vertering. Ontsnappen is heel lastig door de naar beneden gerichte haren en de vele schijnuitgangen waardoor de echte uitgang vrijwel nooit gevonden wordt. De soort is een vleesetende plant door het gebrek aan stikstof in de natuurlijke omgeving. Door insecten te verteren, komt de plant alsnog aan haar stikstof en verschillende mineralen.
De plant is winterhard en kan goed gehouden worden langs een sloot of vijver, of op een vochtige, zonnige plek in de tuin. Op warme zomerdagen is het raadzaam om wat ijs rond de plant te leggen, zodat de wortels afkoelen (deze kunnen bij hoge temperaturen afsterven). Zorg er ook voor dat de grond constant vochtig is. In de winter sterft de plant bovengronds af, dek de wortels af met een laag stro of blad.

Zaaibeschrijving: Zaden tussen vochtig Sphagnum-mos in een plastic zakje 6 weken in de koelkast leggen. Daarna mos met zaden aandrukken op grondmengsel van 60% Sphagnum en 40% rivierzand en afdekken met huishoudfolie. Geheel vochtig houden en op een warme, lichte plaats binnenshuis laten kiemen.  

Familie: Sarraceniaceae
Latijnse naam: Darlingtonia californica
Nederlandse naam: Cobralelie
Oorsprong soort: West-Amerika

Zaaitijd: Januari - Juni
Moeilijkheidsgraad: Uitdaging
Minimumtemperatuur: -15 graden Celsius

Foto 2: Terry Miller

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.